Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närkontakt med Saturnus

Annons

Efter en sju år lång resa är en av de mest avancerade farkosterna i mänsklighetens historia nästan framme vid sitt mål.

Cassini-Huygens har varit på väg till den gåtfulla planeten Saturnus med dess fantasieggande ringar sedan 15 oktober 1997. I helgen passerades en av Saturnus 31 kända månar, den märkliga Phoebe.

Nasa har släppt bilder tagna på denna drabant som visar en förbluffande skärpa och detaljrikedom. Bilderna ska hjälpa forskare världen över med att kartlägga den märkliga månen. Ytterligare bilder, med en ännu större detaljrikedom ska släppas senare. Dessa bilder ska kunna visa detaljer så små som 20 meter i diameter på månens yta.

Phobe är ingen stor måne. Den mäter cirka 22 mil i diameter. De nyligen publicerade bilderna visar ett kargt och kraterbestrött landskap på den lilla världen. Himlakroppen, med dess klippor och djupa kratrar, skulle kunna vara hämtad från en science fiction-film från 50-talet.

Att kartlägga Phoebe är inte huvudsyften med Cassini-Huygens-expeditionen. Men helgens passage var det enda tillfället under expeditionen att titta närmare på denna måne. I dag, tisdag, ska farkostens position finjusteras inför mötet med Saturnus. Den 30 juni ska Cassini-Huygens lägga sig i en bana runt Saturnus efter att först ha passerat genom en lucka i Saturnus ringsystem.

Andra farkoster har passerat Saturnus, men fram till nu har ingen legat i bana runt planeten. Under fyra år ska Cassini mata forskare på jorden med data från planeten, dess ringar och månar. Över en halv miljon bilder ska skickas till jorden från Saturnus.

Bakom projektet står de amerikanska och europeiska rymdflygstyrelserna.

Amerikanarna svarar för Cassini, den farkost som kommer att cirkla kring Saturnus. Ombord på Cassini finns sonden Huygens som tagits fram av de europeiska rymdprogrammen. I december ska Huygens lämna Cassini för att landa på Saturnus största måne, Titan.

Men Cassini-Huygens bär inte bara med sig avancerad optik och mätinstrument. Med i bagaget finns en DVD-skiva med 616 400 digitaliserade namnteckningar från folk från 81 olika länder. En och annan svensk namnteckning finns med på skivan. De 28 nationer med flest signaturer finns representerade i form av flaggor på DVD-skivans yta och en svensk flagga finns med bland dessa.

För information och fler bilder går det att besöka Nasas hemsida som behandlar Saturnusexpeditionen:

http://saturn.jpl.nasa.gov/

KOREANSKT ORDSPRÅK

Mer läsning

Annons