Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närkontakt med gåtfull måne

Annons

Vi har nu kommit i närkontakt med en av sol-systemets mest gåtfulla och lockande objekt, den jättelika månen Titan.

Det är ingen tillfällighet att begåvade science fiction-författare då och då väljer att ta med Titan i sina historier.

Denna måne kretsar kring planeten Saturnus. Det är solsystemets näst största måne efter Ganymedes och det är den enda månen med en någorlunda tät atmosfär.

Men att denna avlägsna måne har en atmosfär betyder på intet sätt att miljön är speciellt behaglig med mänskliga mått mätt.

Temperaturen ligger runt 180 minusgrader och atmosfären består huvudsakligen av kväve och metan. Man har också spekulerat om hav bestående av flytande metan.

Trots detta är Titan högintressant för att förstå Jordens historia. Titans atmosfär liknar nämligen den som fanns på Jorden för omkring fyra miljarder år sedan, innan syret gjorde sitt intåg.

Det är rymdsonden Cassini som efter flera års resa kommit fram till Saturnus och dess månar. Förra veckan skickade farkosten närbilder från den gåtfulla månen till Jorden. Vi har aldrig tidigare haft sådana närbilder på Titan.

Men hittills har bilderna inte gett forskarna speciellt många svar. I stället har antalet frågor ökat. Månens yta består av mängder av mörka och ljusa fält med skarpa gränser emellan. Vad detta är kan man bara spekulera om.

Tidigare observerade forskare molnliknande formationer vid polerna. Dessa antogs bestå av metan. Men data från Cassini visar att de inte består av denna gas.

Vad består de då av? Här och var ses strimmor över månens yta. Vad består dessa av? Och varför finns det inga tecken på vulkaner eller kratrar? Är Titan allt för ung, eller eroderas de bort av väder och vind?

Massor av frågor, men hittills mest spekulationer i stället för svar.

Men Cassini blir kvar vid den gåtfulla månen en tid. Kring årsskiftet ska en liten sond sändas ner för att samla mer data.

(Saturnusexpeditionen är ett samarbete mellan rymdprogram i USA och Europa och svenskarna har bland annat bidragit med mätinstrumenten i denna sond).

Några svar får vi kanske då. Eller också hopar sig frågorna allt mer.

Den som vill lära mer och titta närmare på bilderna på Titan kan gå till http://www.jpl.nasa.gov/

Bilder om kommentarer kring dessa läggs ut fortlöpande.

Mer läsning

Annons