Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näringsrika lektioner

Annons

Träffarna på Stefansgården är ett samarrangemang mellan kyrkan och väntjänsten inom Falubygdens SPF-avdelning, Sveriges Pensionärsförbund.

Stämningen i köket är trivsam. Erik Jacobsson stoltserar med nytt förkläde och ställer in strömmingsflundra i ugnen.

- Jag har varit änkling i elva år nu. Det är inte roligt att laga mat när man är ensam, men jag står i alla fall inte vid spisen och äter, säger Erik som söker inspiration att komma bort från korv och blodpudding.

Det är inte så svårt, bara man kan läsa innantill i kokboken, påpekar Lennart Hansson som bakat sitt livs första sockerkaka. Den blir dagens efterrätt, för matlaget äter tillsammans när köksarbetet är avslutat.

- Det finns ju så mycket färdigt, men det är inte lika gott, säger han.

- Jag har varit bortskämd och inte lagat någon mat, utom när jag låg ute på skogsarbete, säger Yngve Knutsson som har varit änkling i fyra månader.

Han minns kalla krigsvintrar som skogsarbetare och det amerikanska fläsket han stekte då på 40-talet. Det hade bara en smal strimma kött, resten var fett, och det gick bra när han slet hårt i skogen. Nu predikar dietisten Margareta Dunkars en tredjedel grönsaker och lättare mål. Det är hon som leder matlaget mot nya kunskaper i matlagning.

- Fast jag aktar mig för att prata för mycket om det nyttiga. Det viktigaste är att njuta både av maten och matlagningen, säger Margareta.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons