Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näringslivschefen:"Anslå 1,5 miljoner till näringslivet"

Annons

I ett led att stärka Mora som handelscentrum i den norra delen av länet, föreslår näringslivschefen, Birgitta Pettersson, att kommunstyrelsen avsätter 500 000 per år fram till och med 2009 till Mora köpstad, där både Mora köpcentrum och Mora-Noret köpcentrum ingår.

Enligt Birgitta Pettersson har handeln i Mora de senaste åren upplevt en mycket expansiv fas.

Kommunens handelsindex ligger inte långt efter Kupolens i Borlänge. Det är en ovanligt hög siffra för en kommun med 20 000 invånare. Upptagningsområdet i Mora beräknas till cirka 60 000- 70 000 personer och dessutom tillkommer en betydande del av Moras handel från besöksnäringen sommartid och kring Vasaloppsveckan.

Under de senaste åren har Mora kommun bidraget med olika årliga belopp till projektet Mora i centrum på 200 000 till 300 000 kronor per år. Köpmännen och fastighetsägarna har också bidraget med liknande summor.

Enligt Birgitta Pettersson utvecklas det påbörjade samarbetet genom att införliva hela handeln i Mora inom projektet Mora köpstad. Det inbegripar exempelvis det stora handelsområdet vid Mora-Noret köpcentrum.

- Genom att lyfta hela området så medverkar vi förhoppningsvis till att hela handelsområdet får fortsatt livskraft. Alla intressenter behöver varandra.

Birgitta Pettersson vill undvika en utveckling där ett handelsområde i utkanten av en ort slår ut innerstadshandeln, eller tvärtom, vilket skett på vissa orter i landet.

Förslaget att avsätta pengar till Mora köpstad-Mora köpcentrum och Mora-Noret köpcentrum, förutsätter två samarbetsavtal.

Dels ett där en verksamhetsplan upprättas mellan kommunen och Mora köpstad. Dels separata avtal mellan Mora kommun och Mora köpccentrum respektive Mora-Noret köpcentrum, där trepartssamarbetet och finansiering tydliggörs mellan kommun, fastighetsägare och köpmän.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons