Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näringsförbud för hyresvärdar?

Annons

I tidningen kunde man nyligen läsa, att svenska hyror är bland de högsta i Europa.

När Kopparstaden erbjöd sina hyresgäster nybyggda och funktionella lägenheter med hög standard, så tyckte någon privat hyresvärd i en insändare, att hyrorna till dessa lägenheter var alldeles för låga. Men är det inte så, att de gamla lägenheter en del hyresvärdar erbjuder, har alldeles för höga hyror mot den standard de håller?

Till exempel hyreshusen i Hälsinggården 14, 16 och 18 vilka har byggts i början av 1960-talet, men förutom några kosmetiska förbättringar har det inte gjorts mycket åt standarden. Ventilationen är urusel, köken har ett vanlig spjäll över spisen i väggen och när någon gör mat, så vet alla grannar i samma trappuppgång, vad det blir till middag.

Stammarna är gamla och det luktar illa i bad och toaletter. Fönstren är otäta, det syns på tapeter, gardiner och möbler efter ett tag.

Hyrorna höjs i samma takt som Allmännyttan höjer, men med underhållet slarvas det och standarden åtgärdas inte. I näringslivet blir det näringsförbud, om man missköter sin verksamhet. Detta skulle även gäller hyresvärdar, som inte sköter sina åligganden.

Så, säg inte, att hyrorna är för låga. EU:s statistikbyrå Eurostat är av annan åsikt.

HYRESGÄST

Mer läsning

Annons