Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näringsbrist orsaken

Annons

Leander menar att hans slutsatser måste fram i ljuset.

- Annars skulle jag ångra mig hela livet.

Det blev en intressant tisdagskväll i gymnasiets aula när Kjell Leander efter fem år presenterade sin slutrapport om sjöarna Siljan och Molnbyggen. Gymnasie- elever redovisade undersökningar i Hyttbobäcken utanför Borlänge, elever dissikerade fiskar medan andra elever bjöd på musikstycken med anknytning till naturen.

Målet för Leanders undersökning har varit att få ett mått på hur stor variationen kan vara avseende fiskskador och hur många fiskar som har störd reproduktion i olika sjöar.

Kjell Leander menar att soptippen i Lindbodarna inte bär skulden för fisksjukan i Molnbyggen och Siljan. Undersökningar i flera andra sjöar under fem vintrar visar att abborrar med sår- och fenskador och som inte utvecklar rom eller mjölke inte påverkats av soptippar.

Hans slutsatser är i stället att Molnbyggen är en mycket näringsfattig sjö. Siljan är lika näringsfattig och är dessutom påverkad av reglering. Leander drar sina slutsatser efter fem års undersökningar av sammanlagt 6 500 abborrar.

- Det finns inget miljögift i Siljan. Så långt är det säkert.

Vad det gäller Molnbyggen menar Leander att det finns sjöar som liknar Molnbyggen och fiskskadorna.

- Ingen kan ge någon förklaring till fiskens skador. Ingen annan förklaring än näringsbrist.

Han tror säkert att det aldrig kommer att hittas gift i varken Siljan eller Molnbyggen. Däremot sker det en viss förgiftning från växtriket i alla sjöar. Han nämner exempelvis diklorbensen som spontant bildas i myrar.

- Det finns skador på fiskbeståndet i Molnbyggen och Siljan precis som i alla andra sjöar.

Kjell Leander tycker inte tidigare framlagda bevis håller. I så fall får vi avvakta tills ett miljögift påträffas i sjöarna. Leander är säker på sin sak.

- Det kommer aldrig att påträffas miljögifter.

CHRISTER KLOCKARAS

Mer läsning

Annons