Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära till Mars

Annons

Så nära jorden har inte den röda planeten varit på 60 000 år.

- Det här är inte så ovanligt, det händer ungefär vart 15:e -17:e år, säger Håkan Sandin, planetarielärare på Framtidsmuseet.

Sedan i höstas har den uppmärksamme kunnat se Mars som en liten svagt orange prick. Det beror på att solen, jorden och Mars i år står i rät linje, i en så kallad Marsopposition. På onsdag kommer Mars att befinna sig på näst intill sin närmaste punkt i förhållande till solen. Du ska kunna se Mars under natten till torsdag strax över horisonten i sydlig och sydostlig riktning. Absolut bäst ser man den från en plats utanför stan och med fri sikt mot horisonten.

Jorden och Mars roterar i ovala banor runt solen vilket gör att vi får olika avstånd varje gång en opposition mellan Jorden och Mars inträffar. Och i år kan vi alltså se planeten extra tydligt. Mars går upp runt 21 och ner vid 5 på morgonen och den som har tillgång till ett teleskop eller en fältkikare har chansen att noggrant studera Mars sköldvulkaner och kratrar.

Vad säger forskarna i dag om liv på Mars?

- Nya rön säger att möjligheten till liv på Mars har minskat. Det ska tydligen vara torrare och kallare där än vad man tidigare trott. Men det där kan ändras nästa vecka.

Tror du att det finns liv på Mars?

- Jag är lite skeptisk. Men jag tror att det finns liv någonstans i universum.

När kommer du att resa dit?

- Inom ett par årtionden kanske. Problemet är att resan tar 2,5 år. Man måste stanna 1,5 år för att Jorden och Mars ska komma nära varandra igen. Men då ska man vara vältränad, musklerna förtvinar.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons