Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära nog klar för riksdagen

Annons

Marita Ulvskog blir kvar på dalabänken i riksdagen.

Och hon får sällskap av Borlänges kommunalråd Peter Hultqvist.

De båda står som första respektive andra namn på socialdemokraternas riksdagslista inför valet.

Listan spikas slutgiltigt på distriktskongressen i början av mars. Men s-distriktets valberedning är brett förankrad och överens om förslaget, enligt ordföranden Kenneth Persson.

Partisekretaren Marita Ulvskogs plats på dalalistan har ifrågasatts av en del socialdemokrater. Bland annat med argumentet att det finns "tillräckligt många dugliga politiker" som är bosatta i Dalarna.

- Jag sticker inte under stol med att det finns en och annan som har synpunkter på detta. Men min uppfattning är att Marita Ulvskog har ett brett stöd i länet, säger Kenneth Persson.

De fem första namnen på listan får med allra största sannolikhet bänka sig i riksdagen efter valet i höst. Om inget alldeles oförutsett inträffar, kommer alltså Peter Hultqvist att byta jobb i höst.

- Jag är både stolt och hedrad över den placering jag hittills har på listan, säger Peter Hultqvist, och påpekar att det är distriktskongressen som har sista ordet.

- Om jag hamnar i riksdagen är min ambition att vara Dalarnas röst, fortsätter Peter Hultqvist,

Han nämner högskolan och infrastrukturen som länsfrågor han vill koppla till rikspolitiken. Liksom hela regionalpolitiken, inte minst att värna om de statliga verk som utlokaliserats till länet.

Hultqvist kommer förstås att avveckla en rad uppdrag i länet. I Borlänge tyder allt på att arbetarekommunen förordar Nils Persson som efterträdare i kommuntoppen.

- Men jag är beredd att fortsätta som ordförande i näringslivs- och planutskottet, säger Hultqvist.

Riksdagsmännen Barbro Hietala Nordlund och Per Erik Granström slutar efter mandatperioden. Ny på valbar plats blir förutom Hultqvist, också Carin Runeson.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons