Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära kakla sig till seger

Annons

En vinst då resulterar i en flygbiljett till Japan där nästa VM avgörs.

Till dess är det två år och då får Johnny Bark ännu mer tid på sig att skaffa sig ytterligare färdighet och yrkesskicklighet.

Yrkesläraren Jarl Molin på husbyggnadsprogrammet i Falun, som var med på SM-tävlingen på Älvsjömässan i Stockholm, berömmer sin elev som studerar sista året på Lugnetgymnasiet i Falun.

- Han är noggrann och arbetar mycket metodiskt. Johnny har arbetat med kakel i bara ett år. Det ska jämföras med de tre andra i tävlingen. Dessa är redan utbildade och har hållit på minst tre år i yrket, säger Jarl Molin. Det var mycket nära att Johnny skulle ha vunnit, det var lite som skiljde gentemot segraren.

Tävlingen var ett av de inslag under mässdagarna i Älvsjö som lockade allra mest publik.

Uppgiften var att mycket avancerat göra olika mönster på en kaklad vägg samt ett klinkergolv. Några veckor före tävlingen presenterades en ny metod att skära cirklar i kakelplattorna.

En metod som ingick som ett moment i tävlingen.

Den nya metoden kan enbart ett tiotal personer i hela landet, inklusive de fyra deltagarna, utföra, enligt tävlingsledningen.

- Men det gick bra, berättar Johnny

- Omkring 40 000 besökte mässan. Onekligen kändes det konstigt att utöva yrket under trycket av en stor publik. Det blev utan tvekan en extra press på de tävlande och jag blev en erfarenhet rikare, säger Johnny Bark som ser fram emot att utöva sitt yrke i sommar.

- Jag hoppas få jobb i Falun som plattsättare och det känns bra.

Om två år är det uttagning till SM igen. Räkna med att Johnny Bark på nytt finns med.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons