Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära fem miljoner kronor satsas på landskapsvård

Annons

Tidigare röjningsprojekt har visat att enbart röjning är att betrakta som "konstgjord andning".

- Det finns exempel där det efter genomförd röjning ser ännu värre ut efter bara några år, säger Bo Karlsson, ordförande i Orsa byaråd som medverkar i projektet.

EU-projektet Landskapsvård Orsa har därför delats upp i tre etappmål. Det är att i ett första skede genomföra röjning för att skapa betesmarker. Andra steget att få djurägare att hålla fler betesdjur.

- Det tredje steget är extra intressant. Det gäller en förhoppning om att kunna anlägga en gårdsbutik eller slakteri kopplat till den ökade djurhållningen. Genomförs det har vi lyckats skapa arbetstillfällen samtidigt som det borgar för att den ökade djurhållningen fortsätter, säger Bo Karlsson.

Redan nu pågår ett par röjningsprojekt i Orsa. Det ena ansvarar Vägverket för och gäller röjning längs riksväg 45 och siktröjning från lasarettet i Mora till Born i Orsa. Det andra är den pågående röjningen längs Turistvägen.

- Arbetet vid Turistvägen ingår egentligen i projektet Landskapsvård Orsa. Att det redan är igång beror på att Vägverket hjälpte till och förskotterade pengar, berättar Bo Karlsson.

När vi pratar om förbuskningen i byarna, säger Bo Karlsson:

- Det är vackert i Skattungbyn, men det är ingen som ser det.

Han tar oss med på en rundresa i byn, där igenväxta åkrar skymmer den underbara utsikten över Oreälvens dalgång. Med andra ord en slyslöja över "kristallen den fina" som Skattungbyn kallas i visan.

Bo Karlsson visar också nybetade, parkliknande områden.

- Så här vackert var det överallt i Orsas byar för mindre än 50 år sedan, konstaterar han.

För att nå målet med projektet Landskapsvård Orsa är det viktigt att markägarna engagerar sig.

- Vi måste kontakta samtliga markägare och få klartecken att röja. Det är inte så lätt, eftersom många numera inte bor i Orsa. Därför vädjar vi till alla som bor här att kontakta sina släktingar och skapa ett kontaktnät som underlättar förberedelsearbetet för oss.

- När röjningen är genomförd kontaktas markägaren som då kan ta reda på den gagnved som fällts. Hämtas inte veden inom 14 dagar tillfaller det projektet.

När markerna öppnats hoppas projektet att markägarna även upplåter dem till djurbete.

- Projektet har redan klartecken med djurägare som sagt sig villiga att skaffa fler djur om de får tillgång till utökat bete. Att ha betande djur på markerna är också nödvändigt om röjningen ska få ett bestående resultat.

Bo Karlsson är också mån om att Orsas byar följer Skattungbyns exempel och beslutar om sidoprojekt som tar vid där Landskapsvård Orsa slutar.

- Det finns mycket vi kan åstadkomma själva för att öka områdets attraktionsvärde. Åtgärder som i förlängningen ger arbetstillfällen.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons