Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära att dö i lågorna

Annons

Det var i juli för knappt två år sedan som kammaråklagare Pege Persson hävdar att Malungsbon först misshandlat sin fru i centrala Malung. Därefter gjort sig skyldig till skadegörelse genom att slå sönder ett fönster till en kiosk innan han enligt åklagaren tände eld på tre platser i ett uthus i sin och fruns fastighet i Malung och avslutade med att också tända på boningshuset.

Vid rättegången som hölls tidigare varken förnekade eller erkände Malungsbon eftersom han inte har någon minnesbild av den här ödesdigra natten.

Vid branden var 33-åringen ytterst nära att brinna inne men räddades av en granne och en annan person som i sista sekunderna fick ut Malungsbon ur den brinnande fastigheten.

Kammaråklagare Pege Persson menade att åtalet i sin helhet var styrkt och sade också i slutpläderingen att straffvärdet på det som skett är mycket högt.

- Jag anser att någon annan påföljd än fängelse är utesluten och straffet bör i det här fallet sammantaget för de olika brotten vara en bit över två år sade kammaråklagare Pege Persson. Någon annan påföljd än fängelse kan inte komma ifråga menade åklagaren som bland annat påpekade att de som räddat 33-åringen vid branden gjort det med risk för sina egna liv.

Den åtalades försvarare advokaten Tomas Wikner menade att det normalt sett är ett högt straffvärde på brott som mordbrand men att det bör finnas utrymme när det gäller påföljden om 33-åringen fälls så att det inte nödvändigtvis behöver innebära ett fängelsestraff.

- Jag menar att en villkorlig dom i kombination med samhällstjänst lika väl kan vara nog straffpåföljd i det här fallet. Jag är övertygad om att det här är en engångsföreteelse och min klient är också ostraffad tidigare, sade advokat Tomas Wikner som också menade att ett fängelse inte bara straffar den nu åtalade utan också hela hans familj.

Kammaråklagare Pege Persson ansåg att när det gällde misshandeln och skadegörelsen var dessa brott styrkta bland annat genom vittnen. Misshandeln var heller inte någon ringa misshandel utan en normalmisshandel.

Åklagaren menade att när det gäller mordbranden har vittnen styrkt att ingen annan person funnits i närheten av boningshuset före branden och ett vittne har också följt efter den nu åtalade Malungsbon från centrala Malung till hemmet.

Den tekniska undersökningen har också visat att branden var anlagd och att det inte finns någon naturlig orsak. Åklagaren Pege Persson ansåg i sin slutplädering att det var uteslutet att någon annan än den nu åtalade kan ha anlagt branden i boningshuset och de tre brandhärdarna i uthuset.

Mora Tingsrätt avkunnade ingen dom när rättegången avslutades på onsdagen utan kommer att meddela dom den 20 februari.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons