Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära 80 dödade i Irak

Annons

Närmare 80 människor dödades i attentat i Irak på tisdagen.

Värst drabbades staden Tal Afar nära syriska gränsen, där två bilbomber som utlöstes nästan samtidigt dödade 55 människor och skadade minst 125.

En självmordsbombare drog nytta av att Tal Afar lidit brist på livsmedel i en vecka. När han körde sin lastbil mot stadens marknadsplats med en bomb gömd bland vetesäckar på flaket vinkades han genast förbi avspärrningar av polisen. Stadsbor, som trodde att bilen var sänd av myndigheterna, skyndade genast till för att förse sig av vetet.

Så snart människorna hade samlats kring bilen utlöste terroristen bomben. Strax därpå exploderade en annan sprängladdning på en lastbil på en parkeringsplats, sade polisen.

Så sent som i lördags tog en självmordsbombare med sig tio människor i döden i samma stad.

Amerikanska soldater i Tal Afar sade att tisdagens explosioner raserade flera byggnader och slog upp en 15 meter bred krater i marken.

Strax före attentaten i Tal Afar hade USA-militären meddelat att den gripit två ledare för ett nätverk som misstänks ha dödat omkring 900 civila och skadat ett par tusen människor genom en lång rad bilbombsattentat.

På andra platser i Irak dödades ytterligare minst 23 människor i olika attentat. Fyra människor, varav två barn, dödades av granatbeskjutning i stadsdelen al-Dura i Bagdad och på Bagdads största marknadsplats sköts två civila ihjäl.

Ett av tisdagens attentat inträffade utanför en servering vid vägen norr om al-Ramadi. Minst tio människor dödades när en självmordsbombare sprängde sin bil.

I Kirkuk i norra Irak mördades två nunnor. De båda kvinnorna, 79 och 85 år gamla, höggs ihjäl av någon angripare som tagit sig in i deras bostad. Nunnorna tillhörde den kaldeiska kyrkan, det största kristna samfundet i Irak.

TT

Mer läsning

Annons