Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära 2 000 skrev på för byskolorna

Annons

Strax före måndagskvällens fullmäktigemöte i Mora överlämnades en namnlista för bevarandet av Moras byskolor. Totalt hade 1 994 personer skrivit på för att bevara kommunens byskolor. Namnlistan överlämnades av Björn Hammarskjöld, ordförande i Vika byaråd, till Bernt Persson, som i egenskap av ålderman i fullmäktige satt ordförande i mötets inledning.

En av initiativtagarna bakom namnlistan Roger Zakrisson uppgav att aktionen är ett sätt att hålla frågan aktuell.

- Vi har inte gjort någon stor satsning. Några listor har funnits i affärer och liknande. Ändå har nästan 2 000 personer skrivit på, säger Roger Zakrisson.

Han konstaterar att Vika by-skola visserligen fått ett muntligt löfte om att bibehållas.

- Så för Vikas del kanske det känns som att slå in öppna dörrar. Men vis av erfarenhet från värdet av vad olika ord betyder kan det vara bra om byskolornas betydelse för kommunen poängteras, fortsätter Roger Zakrisson.

Det var några veckor efter senaste valet som skolledningen i Mora med kort varsel informerade föräldrar på några av Moras byskolor om ett förslag från Barn- och utbildningsnämnden. Nämnden hade på uppdrag av kommunstyrelsen tagit fram en konsekvensbeskrivning av att spara drygt sex miljoner kronor inom förvaltningen. Förslaget innebär att fyra byskolor däribland Vika och Nusnäs skulle läggas ned.

- Med den här namnlistan vill vi inte anklaga någon. Utan det kan mera ses som en filosofisk betraktelse att Mora inte klarar sig utan sina byar.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons