Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När tågen lockade

Annons

Vi har fått låna några bilder tagna på 1950-talet från Ulvshyttan då fanorna bars till ackompanjemang av en blåsorkester från Vikmanshyttan. Ulvshyttan har en månghundraårig historia tack vare sin järnframställning. Men arbetarrörelsens historia i Ulvshyttan är ung.

Då var det svårt att starta fackföreningsrörelser på mindre orter på grund av att överheten höll arbetarna i herrans tukt och förmaning.

Men på hösten 1910 bildade socialdemokraterna den första politiska organisationen i Silvberg, en ungdomsklubb. Men redan 1906 fanns Svenska Grov- och Fabriksarbetarförbundet avdelning 208 Ulvshyttan.

Det skulle dröja till 1919 då Sågverksarbetarna fick en avdelning 309 i Ulvshyttan. Syndikalisterna bildade sin avdelning 303 i Silvberg 1926 och gruvarbetarnas avdelning 97 startade år 1936 i Ulvshyttan.

Den unga arbetarrörelsen hade många viktiga frågor på sin agenda som skolor, hälsovård, boende, löner, semester, allmänna sjukförsäkringar och mycket annat.

Andra problem som diskuterades i Ulvshyttan gällde bland annat barnmorskans "fusk i tjänsten" och vilka åtgärder som borde vidtagas. Det berättas också om problem med handlaren "Herr Pettersson och bryggaren Rudolf Engström" som var emot ett byggande av Folkets hus.

Precis som i dag diskuterades det hur man skulle väcka "sovande arbetare" och få allmänheten intresserad av politiska frågor. Det diskuterades också om bönderna skulle ses som arbetarnas fiende och efter långa diskussioner kom man fram till att arbetare och bönder tillhör det "arbetande folket" och ska vara eniga.

Litteratur: Torp och Torpare i Silvberg. 1987.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons