Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När släpps dopningen fri?

Annons

Dopning innebär dels sportsligt fusk, dels ett flagrant brott mot idrottens gamla hälsoideal om sunda själar i friska kroppar. Pengar, politik och dopning torde numera ha fått merparten av idrottsidealismen att fördunsta.

Idrottsrörelsen bekämpar doping. Tyvärr tycks det mest handla om fördröjningsstrid. Redan ryktas om nya dopningpreparat som är betydligt svårare att upptäcka med jämförelsevis enkla urinprov än de nuvarande.

Den sannolika dag kontrollanterna inte längre kan spåra dopningpreparaten med rimliga undersökningsmetoder - vad händer då? Formellt förblir dopning säkert fortfarande förbjudet. Men i praktiken tillåtet, då nästan ingen längre avslöjas. Endast idrottsmän - och kvinnor som är ärliga och/eller korkade nog att tala om att de dopat sig kan stoppas och straffas. Plus det slarviga fåtal, som låter sig ertappas på bar gärning med droger i bagaget, tabletten i mun eller kanylen i häcken.

Dopning torde därefter snabbt bli mer regel än undantag bland elitidrottsmän - och kvinnor. Snart nås nämligen det sorgliga stadium, då elitplacering i flertalet grenar inte längre är möjlig för "obesprutade" exemplar av arten.

Vad gör man den dag det är en officiell hemlighet att olympisk medaljering i praktiken förutsätter dopning? Straffar och avstänger varje nybliven guldmedaljör, då ju själva framgången blivit ett bevis för att vederbörande dopat sig.

Kommer man över huvud taget att tala om nationer och nationella segrar i framtidens olympiska spel? Kanske kommer det att heta så här:

Guldet gick till Ciba Geigy medan Astra och Pharmacia tog hem silver respektive brons.

Mer läsning

Annons