Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Saddam var gullgosse

Annons

Svar till Jonathan Lindgren, 16/10:

I den uppflammade McCarthyanska pseudodebatten om ett ord och dess olika innebörder undrar Jonathan Lindgren varför en demokrati som USA blandas in.

Vet inte JL att de massgravar som nu grävs upp i Irak kom till när Saddam var pappa Bushs gullgosse? Eller att USA stött såväl de röda khmererna som skräckregimer och folkmördare i Chile, El Salvador, Guatemala, Indonesien och en rad andra länder. Så länge diktatorn på Cuba hette Batista och ön fungerade som bordell och spelhåla åt rika amerikaner bekymrade sig ingen om kubanernas yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

Hur kan det ha undgått någon att västerlandet sedan femhundra år systematiskt suger ut Afrika, Latinamerika och stora delar av Asien på energi, råvaror och arbetskraft, och att den världsordning som etablerades under kolonialismen består även sedan Europa och Nordamerika blivit demokratiska?

För denna ordnings upprätthållande krävs följsamma regimer i tredje världen, oavsett om de kallar sig demokratier eller diktaturer. Alla försök till nationell självbestämmanderätt över det egna landets resurser måste kväsas hårdhänt och effektivt, oavsett om de uppstudsiga kallar sig höger eller vänster. Det är därför USA har större militära utgifter än hela den övriga världen tillsammans och regelbundet bombar småländer.

Att svenska liberaler och konservativa faller i farstun för propagandafloskler om kamp för demokrati och frihet mot diktatur och ondska avslöjar bara en häpnadsväckande okunnighet och naivitet.

BO STAAF

Mer läsning

Annons