Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Rialto var omslagspojkar

Annons

Givetvis var Ludvika och dess musikliv ordentligt representerat på redaktionell plats.

I nummer 2, som kom i augusti 1943 ståtade Rialto på första sidan och i serien "Våra orkestrar" fick man också veta att orkestern bestod av Åke "Räfsnäs-Åke" Danielsson på trummor. Han var dessutom kapellmästare.

Vidare bestod orkestern den gången av Gösta "Hilo" Asplund på gitarr, Folke Larsson på piano, dragspel och violin, Harry (Lill-Harry) Jansson på tredje sax och klarinett, Filip Jansson första sax och klarinett, Kalle Larsson tenorsax och klarinett och "Gussjö-Torsten" Danielsson på trumpet.

Av texten får man veta att Rialto bildades redan 1929 och att Åke Danielsson är den enda kvarvarande medlemmen 1943.

Vidare i texten:

"Under de första åren av sin tillvaro fick orkestern kämpa kraftigt för att hävda sig i den hårda konkurrensen. Den personliga stil, som orkstern redan på den tiden hade, gjorde nog att förståelsen hos engagemangsgivarna inte alltid var så stor som önskvärt. Det hände till och med att gänget fick byta namn ibland för att få återkomma till en engagemangsplats(!).

Ungdomens hjärta vann dock orkestern ganska snart och efter några års entusiastiskt arbete hade den också vunnit en aktad ställning bland engagemangsgivarna.

År 1936 ordande Orkester Journalen en stor orkestertävlan i Borlänge. Eliten av Dalarnas orkestrar samlades där och som säker segrare utgick Rialto. Inte nog med att orkestern fick pris, även fyra individuella priser hamnade hos orkestern, nämligen för bästa arr, tenorsax, bas och trummor.

Förr reste Rialto vida omkring och spelade men på senare år har bandet mest hållit till på hemort-en och på platser närmast intill. Grabbarna skulle nog gärna vilja resa omkring litet mer igen, men det dagliga knoget lägger hinder i vägen för detta. Så Rialto får stanna hemma.

Till glädje för Ludvikaborna."

Tidningen rapporterar också om ett trevligt avdelningsmöte i Grängesberg dit Ludvikamusikerna gjorde gemensam cykelfärd(!).

Musikgissningstävling stod på programmet och här segrade Filip Jansson (Rialto) med Ingvar Karlsson (Berglövs) på andra plats. Båda fick varsitt förbundsmärke, till kavajslaget, som pris.

Apropå Ingvar Karlsson så fanns han slowfox "Harlem Serenade" på noter, i arrangemang av Einar Wikander, med i tidningen, liksom en presentation av upphovsmannen, 27-åring som hade sitt fösta engagemang i Alvars Trio 1935 innan han var med och bildade Bergslövs 1938. Han favoritarrangörer är Charlie Norman och Curt Blomqvist, får man veta.

Jycke Wrangnell, trumpetare i Lilla Kapellet presenteras också.

En stor nyhet för alla swingvänner i Ludvika är att det planeras en swingklubb i stan.

29 juli samlades en grupp entusiaster på café Lido för att dra upp riktlinjerna för klubben.

Till interimstyrelse valdes Sven Nordström, Torsten Norman, Helge Hedman, Sven Hellqvist och Alge Viktorsson. Skivaftnar, föredrag och jamsessions står på önskelistan hos den nya styrelsen som också har planer på att anordna en vokalisttävling för kvinnliga jazzsångare.

Bland de orkestrar som kan engageras genom Ludvikaavdelningen kan nämnas Berglövs, Boheme, Castello, Knuttes, Lilla, Ragges, Rialto, Roxy, Royal, Roys, Start samt Swingers.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons