Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När mamma blir slagen av pappa

Annons

En pojke som blivit vuxen och berättar om hur det var när han som liten såg sin mamma bli slagen. Skulden som barnet känner och hjälplösheten, att inte kunna göra något, att inte kunna berätta. Det är utgångspunkten i monologen Älskling, måste jag slå ihjäl dig sa han. Texten bygger på verkliga händelser.

- Monologen föddes i ett samarbete med kvinnojouren i Västerås, säger skådespelaren Keke Gustafsson från gruppen Teatermaskinen som tagit fram pjäsen.

Att bjuda in myndigheter och allmänhet till en teaterföreställning om barnets upplevelse av kvinnomisshandel är ett sätt att uppmärksamma problematiken. Barnet i ett förhållande där mannen slår kvinnan är varken offer eller gärningsman och hamnar mellan stolarna i myndigheternas system.

- Det är jätteviktigt att få ut informationen och budskapet. Att bryta tystnaden, det har vi gjort. Men problemen fortsätter, säger Sinnika Rönnkvist.

Barn som växer upp med kvinnomisshandel glöms ofta bort, det menar även Keke Gustafsson som inte bara deltar som skådespelare. Han har under flera år turnerat men deltar också i den diskussion som följer. Att spela för speciellt inbjudna myndighetspersoner är viktigt, samtidigt behöver alla ta del av budskapet i monologen tror han.

- Det är bra att upplysa dem som inte är inne och jobbar i det här. Sedan blir föreställningen en anledning för alla som jobbar med det här att träffas.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons