Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När kärret blev till sten

Annons

- Det har hänt en hel del sedan vi fick tillstånd från länsstyrelsen att krossa gammalt material från Håksbergs gamla gruva, berättar platschefen Börje Plahn, Ludvika.

Den ena skottsalvan efter den andra har avlöst varandra under vårvintern. Allt för att ytterligare bereda plats för anläggningen.

- 1985 begärde vi tillstånd att få krossa berg på platsen. Detta sedan bergmassorna från nedgången från den nyupptagna öppningen för Håksbergsgruvan skulle forslas bort.

- Statsgruvor ville ha en ny öppning till gruvan i Håksberg men den kom aldrig till användning eftersom gruvdriften upphörde, berättar Börje Plahn.

Dåvarande DSG köpte massorna och började att krossa till sten och singel då man hyrde marken av Stora Kopparberg. För tio år sedan köptes marken och hela området började att byggas ut. Den gamla sligplanen där Iviken och Sörviks AIF spelade fotboll på blev ett minne blott.

- I dag har vi fem hektar mark till vårt förfogande. Meningen är inte att vi i första hand ska bryta berg och krossa utan att återvinna berg, trä och jord från andra platser i området.

- När man exempelvis byggde Milan i Ludvika tog vi hand om runt 4 000 ton berg som vi sedermera krossade i Iviken. Vi producerar i dag runt 40 000 ton kross och 1 500 kubikmeter matjord, säger Plahn.

Skulle det bli kris på berg så har Maserfrakt, som sedan årsskiftet 2000-2001 äger anläggningen, bergrätt ovanför Sörvik mot Håksberg.

50 000 ton om året ska brytas under de närmaste tio åren vid behov.

- Men vi kommer inte att lämna några sår efter oss. Det finns en återställningsplan för området och den kommer vi självklart att följa.

I dag utnyttjar ett 60-tal medlemmar i Ludvika och runt 20 i Smedjebacken anläggningen. Det finns 50-talet lastbilar och runt 100 maskiner till förfogande för de åkare i Västerbergslagen som är medlemmar i Masertrafik.

En av dessa är Kenneth Busk, Ludvika:

- Vi är helnöjda med anläggningen i Iviken. Här finns allt vi behöver i form berg, stenkross, jord och sand. Allt sker på beställning.

Ivikens kross är den kanske mest kompletta i hela området. En återvinningsanläggning i första hand men bakom knuten väntar sprängarna på att få sätta eld i berget vid behov.

Rune Gustafsson och hans grannar i Iviken kommer förmodligen att få hoppa till en och annan gång under de närmaste åren!

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons