Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"När jag började här fanns varken spegel eller tvål på toaletten"

Annons

- Ni måste kolla på det här också, det är så äckligt, säger Rebecka Shirwani, och visar oss toaletterna:

- Ja, som toaletterna ser ut här går man ju hellre hem för att gå på toa, säger Pär Koij, och förklarar att han bor tvärsöver gatan.

- När jag började här fanns det varken spegel eller tvål på toaletten. Vi har verkligen pushat på för att få det, säger elevrådsordförande Helya Riazat, och öppnar dörren till ett grupprum.

Några stolar och bord står huller om buller i rummet. Det är genomkyligt - inga gröna växter, inga gardiner, inga utsmyckningar som förtar öststatsintrycket.

- Jodå, vi är i det här grupprummet flera gånger i veckan, säger David Knutes, som svar på frågan om de verkligen använder ett sånt brutalt rum till studier.

De fyra går allihop sitt sista år på Västra och har på olika sätt kämpat för att få en trevligare arbetsplats, men utan några större resultat. De rum som är elevernas - grupprum, korridorer, trapphus - är i dag hårda och ogästvänliga:

- Det är för djävligt, sammanfattar David elevernas arbetsmiljö:

- Men vi kan inte bara klaga, vi måste också berätta att vi har bra lärare, säger Helya:

- Ja, det har blivit mycket bättre nu när alla är utbildade lärare, säger Pär.

Från lärarnas måndagsmöte sipprade den nya rektorn Leif Anderssons ord ut till eleverna; att kommunens ekonomi går före elevernas väl. På onsdagens allmöte frågade därför Helya honom vad han menade:

- Kommunen ska ju arbeta för eleverna, det är ju vi som är Sveriges framtid, men han sa att det är så här det är nu, kommunen har inte några pengar, det bara är så.

Men tror ni att politikerna bryr sig om er?

- Näe, de skiter i oss, säger Rebecka, och får medhåll av de andra.

Mer läsning

Annons