Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När folket får välja - blir rondellerna utsmyckade efter de förslag som vinner omröstningen

Annons

Röstningen avslutas på lördagen i samband med att man anordnar en "cityfest" i centrala Malung där bland annat kommunen kommer att bjuda på förtäring. Det kommer dessutom att finnas ett brett utbud av aktiviteter.

- Det är sällan som vanligt folk får komma till tals i såna här sammanhang. Det brukar vara kulturpersoner som fattar besluten. Därför hoppas vi nu att kommuninvånarna säger hur man vill ha rondellerna utsmyckade, säger kommunalrådet Håkan Eriksson, som konstaterar att det kommit in många förslag på hur en rondell kan utsmyckas.

För Sälens del finns det bland annat ett förslag på att man ska ha en staty av Janne Stefansson, sjufaldig Vasaloppsvinnare och framgångsrik skidåkare under ett par decennier och i Malung finns det förslag på statyer av en Skinnarnäster eller en Lustigs-Per.

För Malungs del finns det bland annat också ett förslag på en bronsskulptur. Det har angetts att ett sådan skulle kosta cirka 700 000 kronor. Ett annat förslag är en älg i naturlig storlek och det finns också ett förslag på utsmyckning som skulle bestå av skidor riktade mot Sälen. Det ska tolkas som ett tecken på att man befinner sig i Nordens största alpina skidområde när man är i Malungs kommun.

För några år sedan togs det fram en speciell Sälenhäst och ett av förslagen går ut på att en sådan i ganska stor storlek skulle pryda rondellen. Ytterligare ett förslag är en utsmyckning föreställande Gustaf Wasa med skidor.

I Malung finns det också ett förslag om att rondellen ska utsmyckas med bland annat kvarnstenar som ska ge en vink om den kvarnstensbrytning som förekom i bygden mellan 90 0- och 1800-talet.

Nu blir det upp till Malungsborna att välja hur rondellerna i Malung och Sälen ska utsmyckas.

- När det gäller en sån här sak tycker jag att det är rätt att befolkningen får vara med och påverka även om jag vet att det finns kulturarbetare som har en annan uppfattning, säger kommunalrådet Håkan Eriksson.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons