Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När ett litet barn dör...

Annons

Under torsdagen och fredagen samlades barnmorskor och annan personal vid barn- och mödrahälsovården i Leksand och Rättvik för att få ytterligare information kring problematiken plötslig spädbarnsdöd. Drabbade familjer fanns på plats och berättade liksom medverkan av präst, barnmorskor, sjukhuskuratorer med flera initierade i ämnet.

Barnmorskan Anna Årjes-Nilsson vid Familjecentrum i Leksand är något av initiativtagare till utbildningsdagarna.

Det var en period i Leksand när det dog 4-5 barn i samband med förlossning. Det var i den vevan det bildades grupper med föräldrar som mist sina små.

Föräldrar i kris möttes av okunskap och många märkte att folk hade svårt att veta hur de skulle ta kontakt för att stötta.

- Det är en katastrof och trauma att mista sitt lilla barn, konstaterar Marie Ganters, barnmorska och ordförande i Föräldrarföreningen Spädbarnsdöd som för dryga tio år sedan för egen del miste sitt lilla barn.

- Många får inte reda på varför deras barn dött, fortsätter Ganters. Och man hittar inga fel på barnen.

Hur ska man bemöta föräldrar som mist sitt barn?

- Vi ska inte vara rädda, säger Anna Årjes-Nilsson, och Marie Ganters håller med.

- Möt föräldrarna i sorg. Våga möta smärtan hos föräldrarna. Bara att finnas till hands. Många gånger behöver inga ord sägas, bara hålla om varandra.

Föräldrar som mister sitt barn känner oro inte minst för att det ska hända igen. 100-tals barn dör varje år i mammans mage eller i samband med eller efter förlossningen.

Men det finns ljuspunkter. För dryga tiotalet år sedan dog 146 levande födda barn i plötslig spädbarnsdöd i Sverige. Forskning från Nya Zeeland visade att många spädbarn som lades på mage för att sova glömde andningen och avled. Sömn i rygg-läge var betydligt bättre. Något som svensk expertis anammade, och hux flux förändrades dödssiffran till det bättre. Siffran var nere i 29 år 1999.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons