Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När båset är tomt

Annons

Mjölk, smör och ost är dagliga självklarheter för oss ända tills det inte finns någon som kan förse oss med dessa invanda nödvändigheter. Att man ska ha en närbelägen matvaruaffär känns som en självklarhet.

De finnmarksbor som varit med några år vet hur svårt det var när Kalle i backen lade ned sin affär. I ett antal år fick vi antingen handla minsta sak vi behövde i matvaruväg i Rättvik, Tänger eller Svabensverk eller stå på bron och vänta på att Verner skulle komma.

Efter många års ivrig väntan och ett antal kommunala förvecklingar fick vi till slut en ny affär i Bingsjö. Den drivs nu, sedan ett antal år, av två gladlynta, modiga och energiska unga kvinnor från trakten. De har både varit väl medvetna om vad som vid olika årstider varit aktuellt att handla i den här speciella trakten och varit uppmärksamma på de nya trender som spridits bland annat i populära tv-program. Mycket av vår vardagstrevnad har vi dem att tacka för.

De som dagligen eller mera sällan åker till Rättvik eller Falun blir naturligtvis lätt frestade att handla de matvaror de behöver där. Men att det ibland är dyrare att handla i lanthandeln beror på att den finns nära oss. Men nu är det så att utan foder dör kon och då blir båset tomt.

Om vi finnmarksbor inte handlar tillräckligt mycket i vår affär, får den ekonomiska problem och måste läggas ned. Detta får inte ske! Därför måste vi värna om den affär vi lyckligen har och inte handla sådant vi kan få på hemmaplan, någon annanstans.

Låt inte vår ko dö!

FINNMARKSBO

Mer läsning

Annons