Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nappatag mot ungdomsbrottsligheten

Annons

Christel Anderberg, moderat riksdagspolitiker och före detta åklagare, går till angrepp mot justitieminister Thomas Bodström och säger att han inte klarar av att lämna förslag på hur man ska komma till rätta med ungdomsbrottsligheten.

Moderaterna har lagt fram ett förslag som vänder sig till ungdomar som begår brott innan de straffmyndiga. Bland annat vill man se ett närmare samarbete mellan kommun, närpolis och socialtjänst. Partiet vill också ha en så kallad åtgärdstrappa där den sista åtgärden är att eleven ska tas ut ur skolan för att denne ska kunna ändra beteende.

Enligt den så kallade psykutredningen föreslås en ändring i brottsbalken, som säger att brott som begås av personer under 15 år inte ska betraktas som ett brott. Trots att det bara är en utredning och inte ett färdigt lagförslag, går Anderberg till hårt angrepp mot Thomas Boström.

- Att säga till ett barn att han eller hon begått ett brott och sedan inte göra något åt det, är direkt opedagogiskt.

- Justitieministern sviker barn och ungdomar när han inte förmår prestera konkreta förslag mot ungdomsbrottsligheten. Man måste börja tidigt och ge tydliga signaler om vad som accepteras och inte. Det räcker inte med fagert tal om sociala förutsättningar. Man måste våga ställa krav på barn för att ska kunna växa som personer.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons