Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Namninsamling på gång för mobil röntgen

Annons

- Men en mobil röntgen kräver utbildning, motivation och underlag som bekostar den.

Tidningen berättade i lördags om Charlotta Österberg i Övre Svärdsjö som skrivit till Jordbruksverket. Hon upplever distriktsveterinärernas brister som ett hot mot djurskyddet för hästar på jourtid i Dalarna.

Charlotta Österberg var med om en mardrömsnatt då en häst som hade skadat benet i hagen en lördag, tvingades till ett utdraget lidande innan den måse avlivas. Allt beroende på jourhavade distriktsveterinärs oförmåga att ställa diagnos.

Även i övrigt växer oron för djuren bland hästägarna i länet. Det märker Louise Tysklind på Dalarnas Ridsportförbund i Insjön. Framför allt upp till Västerdalarna upplever allt fler det vara svårt att få en jourveterinär.

- Det hänger naturligtvis samman med att distriktsveterinärstationen i Dala-Järna lades ner för några år sedan, säger länsveterinär Olle Rydell.

Resan stjäl tid för veterinären och blir väldigt dyr för hästägaren, som inte har samma subvention som lantbrukaren. Det tycker länsveterinären är fel och har därför begärt hos jordbruksverket att lanbruksdjurens subvention för "avlägset boende" ska omfatta även hästar.

Distriktsveterinärerna är främst till för jordbrukets djur men sköter av tradition även hästar och smådjur. Det betyder att lantbruksdjuren kommer i första hand och sällskapsdjuren får den tid som blir över.

Det räcker inte med runt 4 000 hästar i länet, menar Ammi Hedman i Romme Stallklubb. Hon planerar nu en namninsamling bland länets hästägare, som hon anser tigit och lidit länge nog.

- Vi vet att hästarna ökar på jourtid och kurser om hästens andningsvägar har redan hållits för distriktsveterinärerna, informerar Olle Rydell.

Självklart anser han det vara viktigt att kunna ställa en snabb diagnos, och kan en mobil röntgen bidra till det är det naturligtvis intressant.

- Hästarna ökar så pass mycket att det krävs förbättringar för att öka tryggheten både för hästägarna och deras djur, anser Louise Tysklind på Dalarnas Ridsportförbund.

Det finns i dag cirka 270 distriktsveterinärer i landet placerade på ett 80-tal stationer. De är fördelade efter antalet jordbruksdjur, och i vårt län delar dussintalet distriktsveterinärer i Borlänge, Mora och Hedemora på nio heltidstjänster.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons