Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämndordförandes upplag rena tippen

Annons

Efter "miljölarmet" gjorde tidningens medarbetare snabbt en visuell besiktning av det aktuella området som finns i ett av strandområdets mest attraktiva delar, ett stenkast från den välfrekventerade cykel- och gångvägen. Det ser verkligen bedrövligt ut.

En del av markområdet är bristfälligt inhägnat. Det arrenderas mycket riktigt av byggnadsnämndens ordförande, socialdemokraten Kurt Lundberg, som i vardagslag driver företaget LM Ludvika Maskinservice AB.

Innanför staketet förvarar han flera portabla baracker och diverse annat som inte utgör någon tilltalande syn.

I den späda vårgrönskan vanpryder dessutom allehanda bråte från bildelar, byggavfall och frigolitbitar till plastskrot och gamla pappkartonger. Kronan på verket är en gammal utrangerad värmepanna som ogenerat dumpats vid grinden.

För vänner av ordning är det en gåta att detta missförhållande accepteras av berörda tjänstemän och politiker. Det ingår dessutom som en värdefull del i konceptet Gröna Ludvika.

- De vill ju att allt annat ska bort. Det var till och med ett stort bekymmer för stadsarkitekten när det stod godsvagnar på järnvägsspåren. Men när byggnadsnämndens ordförande har ett ställe som ser mycket skräpigt ut vågar man minsann inte ingripa, säger en tipsare som på grund av ämnets något känsliga karaktär inte vill få sitt namn utsatt i tidningen.

Stadsarkitekt Göran O. Sundell blir först glad när han får veta att privatpersoner slagit larm till tidningen om missförhållandet vid Väsmanstranden som är hans "skötebarn".

- Allmänheten är den bästa observanten. Då kan vi ta tag i problemen själva eller genom nämnden, säger han spontant.

När han förstår att det handlar om nämndordförandens arrendetomt med omnejd låter han emellertid genast lite försiktigare.

- Jag kopplar inte ihop person och gärning. Det går liksom inte i mitt jobb ...

Är det pinsamt att uttala sig i ärendet bara för att nämndens ordförande utpekas som skyldig?

- Nejdå, jag är inte rädd. Det är ingen som har några fördelar. Det är samma villkor som gäller oavsett vem det är och Kurt har väl allt intresse av att inte bli favoriserad på grund av att han är nämndens ordförande.

Under mobilsamtalets gång kör han ned till Väsmanstranden för att titta på platsen.

- Visst finns det saker här men så farligt upplever jag inte att det är. Jag tycker inte att det finns skäl för ett föreläggande. På den nivån är det inte, konstaterar stadsarkitekten.

- Men jag ska naturligtvis tala med honom och berätta att vi har fått påtryckningar. Det bästa är om vi kunde få bort all bråte och komma åt hela området.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons