Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnderna sölar

Annons

Inspektionen avslutades med en presentation av resultatet inför nämnderna och förvaltningsledningarna.

Den finns nu sammanfattad i protokoll, av vilka det framgår att det finns brister i nämndernas hantering, som JO förutsätter nu blir tillrättade.

Registreringen av allmänna handlingar måste bli bättre och JO påtalar särskilt att ärenden som omfattas av sekretess måste registreras och att ärenden som är avslutade också markeras som avslutade i diariet. Dessutom finns det grundläggande bestämmelser om vilka uppgifter som diariet ska innehålla.

JO påtalar felaktigheter såsom odaterade och osignerade blyertsanteckningar i dokument och betonar att det ur rättssäkerhetssynvinkel är viktigt att det i akten finns de uppgifter som behövs för att kunna avgöra ärendet och belysa gången. JO noterar att till exempel telefonuppgifter inte alltid tillförs akten.

En fullgod dokumentation är nödvändig, inte minst för att allmänheten kan få insyn i myndighetens verksamhet, skriver JO.

Den allvarligaste kritiken får nämnderna för att vissa ärenden drar i väg i tid och inte alltid blir formellt avslutade. Liksom för att handläggningen av överklagningar tar för lång tid. Sådana ska utan dröjsmål lämnas vidare till överprövande instans.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons