Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnden fick ansvarsfrihet

Annons

Hanteringen av frågan om socialnämnden skulle få ansvarsfrihet eller ej blev en mycket rörig historia som tog tid att bena ut. Detta för att fullmäktige aldrig stått inför en sådan sak tidigare.

Till slut kom man fram till att ingen ledamot i socialnämnden fick närvara vid behandlingen. Det upplevdes svårt för en del ledamöter, bland andra Christer Falk, s, som laddat för att skälla på framför allt nämndens ordförande Ulrik Lindgren, kd.

Men socialdemokraterna hade ändå filat på argumenten och kritiken om hur illa de borgerliga partierna skött ekonomin och verksamheten kom i en strid ström. Falk ville inte bevilja ansvarsfrihet. Det ville inte heller vänsterns Göran Bryntse som krävde socialnämndens avgång.

Men det skulle inte tjäna mycket till ansåg kommunalrådet Bjarne Harrung. Om politikerna där försvann vore det svårt att hitta andra som ville ställa upp, trodde han.

Dan Westerberg, c, höll rena brandtalet till försvar för socialnämnden. Den har gjort så gott den har kunnat men den kan inte gå in och ruska om förvaltnings- och avdelningschefer för att få fart på fattade beslut, menade han.

- Självklart ska den beviljas ansvarsfrihet, säger han.

Han kritiserade även revisorerna som han ansåg på ett felaktigt sätt svartmålat kommunens ekonomi i sin tolkning av bokslutet.

Jan Lindholm, mp, höll en långt anförande där han tog ut vida svängar om kommunens hanterande av ekonomin i största allmänhet.

Vad gällde ansvarsfriheten för socialnämnden tycket han att det var negativt för kommunen att inte ge den.

Men i den efterföljande voteringen lade han ner sin röst. Det gjorde inte partikamraten Karin Rosberg som röstade för ansvarsfrihet och partikamraten Lars Broman hade gått hem.

Efter sammanträdet stoltserade Ulrik Lindgren med segern och raljerade med socialdemokraterna.

- Tack vare oss har socialdemokraterna fått ansvarsfrihet oförtjänt, säger han.

Med det menade han att de minsann inte arbetat för att spara pengar i socialnämnden utan i stället agerat tvärtom. Som exempel pekade han på att s var emot att man skulle ta hem patienter från Skönvik, att s ville återinföra habiliteringsersättningen för förståndshandikappade och höja socialbidragen med 100 kronor samt motsatte sig nedläggningen av Britsarvsgården.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons