Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämndemän vill ha bättre betalt

Annons

-Den nuvarande ersättningen har legat fast sedan 1988 då den höjdes från tidigare 275 kronor. Det har funnits på förslag att ersättningen skulle höjas till 500 kronor men sedan har det inte hänt något. Själv tycker jag att 500 kronor är en rimlig nivå, säger Danielsson.

De 300 kronorna betalas ut för en dags arbete i tingsrätten. Sedan spelar det ingen roll om nämndemannen har ett mål under dagen eller om det är tre-fyra rättegångar.

- När skatten är dragen på de 300 kronorna återstår cirka 180 kronor. Är vi i Falun en större del av dagen måste vi ut och köpa lunch och det kostar omkring 60 kronor. Då återstår inte mycket, konstaterar Bengt Danielsson.

Vid senaste styrelsemötet med Ludvika nämndemannaförening -som har 23 medlemmar i Västerbergslagen -beslöts att skriva till nämndemännens riksförbund.

- Tillsammans med nämndemannaföreningarna i Borlänge och Falun kommer vi att i brev begära att riksförbundet tar tag i frågan. Förbundet måste ta upp saken med justitieministern. Han har tidigare lovat att ersättningen ska höjas men så har löftet tagits tillbaka på grund av att det saknas pengar, upplyser Bengt Danielsson.

Förutom ersättningen på 300 kronor så får nämndemän i yrkesför ålder ersättning för förlorad arbetsförtjänst.

-Och så få vi bilersättning på 12 kronor milen. Den är skattefri -å andra sidan utgår ingen extra ersättning för eventuella passagerare.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons