Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnd vill bjuda in småbarnsföräldrar till diskussion om vårdnadsbidrag

Annons

Kristdemokraten Bengt-Åke Svahn motionerade i fullmäktige om att Orsa skulle söka dispens för att få införa ett kommunalt vårdnadsbidrag. När barn- och utbildningsnämnden frågade hur Orsas småbarnsföräldrar ställer sig till ett sådant, blev det ett rungande ja.

Hela 91 procent av de svarande vill ha vårdnadsbidrag som ett alternativ till den kommunala barnomsorgen.

Sextio procent skulle också välja vårdnadsbidrag för att kunna vara hemma med sina förskolebarn. 4 000 kronor i månatlig ersättning anser en majoritet vara ett minimum för att ha råd att vara hemma med barnen.

I en utredning av de ekonomiska konsekvenserna för ett vårdnadsbidrag konstaterar barn- och utbildningsförvaltningen att utöver kostnaden för vårdnadsbidraget, så förlorar kommunen också skatteintäkter när föräldern väljer att vara hemma.

Först på sikt kan kostnaderna för personal och lokaler minska.

När barn- och utbildningsnämnden diskuterade vårdnadsbidraget vid sitt senaste sammanträde föreslog Barbara Sundberg, kd, att kommunen snarast skulle vända sig till regeringen med en begäran om att få dispens för att kunna pröva modellen med kommunalt vårdnadsbidrag.

Majoriteten gick emot det förslaget och valde istället att föreslå kommunstyrelsen att den tillsammans med Bun bjuder in Orsas småbarsföräldrar till en fördjupad diskussion om vårdnadsbidrag.Barbara Sundberg och Inga-Lill Särström, m, reserverade sig mot beslutet.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons