Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnd vill återuppbygga gymnastikhall vid skola

Annons

Det var för ett knappt år sedan som gymnastikhallen vid skolan brann ner efter en mordbrand.

Ingen har ännu gripits misstänkt för den branden, men efter det att gymnastikhallen brann ner har det varit en het debatt i Malung om man ska bygga upp den eller inte.

Anledningen är att Malungshem AB med många tomma lägenheter har tagit fram ett förslag, Mötesplats Malung, där en stor anläggning med bland annat en sporthall byggs i en del av kvarteret Fällen. Det är många politiker i Malung som vill att den saken utreds och att beslut tas i den frågan innan man eventuellt bygger upp gymnastikhallen vid Blomsterbäcksskolan.

Vid barn- och utbildningsnämndens extramöte var det oppositionen som ville att man avvaktar. Men med en majoritet med knappast möjliga marginal, 6-5, beslutade man att föreslå en uppbyggnad av den nerbrunna gymnastikhallen.

Oppositionen reserverade sig mot beslutet och de var helt eniga. Den skriftliga reservationen har undertecknats av Ann-Louise Eklund (c), Agneta Åhs-Sivertsen (c), Cecilia Nylin (fp), Lars Henriksson (fp) och Bengt-Göran Augustsson (c).

I den skriftliga reservationen säger man bland annat att för att man ska kunna driva en flexibel individanpassad idrottsundervisning av god kvalité behövs lokaler med en betydligt större yta än de man får om man bygger upp hallen vid Blomsterbäcksskolan.

Det yttersta behovet måste vara att det är elevernas behov av goda förutsättningar som styr och den viktigaste frågan är ändamålet med lokalen. Och är det syftet att den föreslagna idrottshallen vid Blomsterbäcksskolan är att använda till ämnet Idrott och hälsa anser oppositionen att det är förkastligt att bygga upp den igen.

Oppositionen som nu är emot en uppbyggnad av hallen vid Blomsterbäcksskolan menar att man ska avvakta beslutet om Mötesplats Malung. Fram till dess kan man hanka sig fram med tillfälliga lösningar. En tillfällig lösning, fram till ett beslut i frågan om Mötesplats Malung har tagits, kan vara ett hyra en hall av något företag som hyr ut sådana byggnader. Att bygga upp en liten hall som man nu har föreslagit är ingen bra lösning säger man i sin skriftliga reservation.

Reservanterna menar också att det inte är någon brådska att hasta fram en lösning eftersom man har på sig fram till maj nästa år att ta ett bindande beslut om uppbyggnad för att inte gå miste om försäkringspengarna.

Man kan räkna med att sista ordet inte är sagt i den här frågan. Det kommer säkert att bli en mycket het debatt de närmaste månaderna och de som vill att man avvaktar hänvisar till att man först ska vänta och se vilket beslut Malungs kommunfullmäktige så småningom kommer att ta beslut i frågan om Mötesplats Malung.

Det är ett projekt som skulle kosta cirka 30-40 miljoner kronor att genomföra samtidigt som det skulle betyda att Malungshems AB skulle slippa att riva en del av fastighetsbeståndet som en följd av de många tomma lägenheter man har i dag.

Många är positiva Mötesplats Malung men samtidigt skeptiska med tanke på de driftkostnader som kommer att öka i kommunen i dag då man i övrigt bara tittar på hur man ska kunna skära ner olika verksamheter.

Den här frågan tenderar att bli en lika segsliten och debatterad fråga som en gång i tiden frågan om ishall var i Malung.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons