Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnd stängs ute från möte

Annons

Prognosen pekar på att socialnämnden återigen får ett stort underskott i år. Denna gång på 36,5 miljoner kronor.

Socialnämnden har gett tjänstemännen order att eliminera det. Men det är lättare sagt än gjort med tanke på att nämnden har så många lagstadgade åligganden.

Revisorerna har vid tidigare års underskott kritiserat socialnämnden för bland annat bristande kontroll. Men revisorerna har också ansett att socialnämnden varit underbudgeterad, att den med andra ord inte fått tillräckligt mycket pengar till sin verksamhet. Revisorerna ansåg att antingen skulle kommunledningen ge socialnämnden mera pengar eller så skulle den sänka målen eller kvaliteten på verksamheten.

Detta tog socialnämndens andre vice ordförande Catharina Hjortzberg-Nordlund (m) fasta på. Hon föreslog att nämnden i dag skulle få komma till kommunfullmäktiges sammanträde och berätta om sin verksamhet och svårigheter att få pengarna att räcka till i år.

Hon ville få en dialog med fullmäktiges ledamöter och få in förslag från dem om vad man skulle göra åt problemen.

Hela socialnämnden ställde sig bakom förslaget och lämnade in en begäran om att få komma i dag. Men det får inte nämnden. Fullmäktiges ordförande Karl-Erik Petterson anser att sammanträdestiden är fulltecknad med andra ärenden. Han föreslår i stället att nämnden kommer på september- eller oktobermötet.

- Jag kan ha förståelse för att fullmäktige inte har möjlighet att ta upp det här på agendan eftersom vi kom in med vår begäran så sent, säger socialnämndens ordförande Renée Andersson (s).

Men då tappar ni ju tempo och eventuella sparråd ni kan få från fullmäktige hinner inte få någon effekt på underskottet.

- Nej, men vi kan i höst i alla fall få informera fullmäktige om vår situation och riskerna med de budgetramar vi har att hålla oss inom, säger Renée Andersson.

Men hon vill inte att socialnämndens politiker då går upp i talarstolen och redogör för problemen. Då kan det uppstå en debatt om olika sparförslag som slår snett.

- Det ska vara en professionell information och den ger tjänstemännen som exempelvis socialchefen bättre än politikerna. Sedan får vi gå hem och själva ta ställning till förslagen när vi ser vilka konsekvenser de får, säger Renée Andersson.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons