Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnd friar läkarna

Annons

Det var våren 2003 som Ellas föräldrar anmälde de tre läkarna till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Bakgrunden är tragisk.

Ella föddes den 5 december 2002, två månader för tidigt. Några dagar efter födseln upptäckte pappa Matti Mårtensson att Ella hade två blåsor i pannan. Både han och mamman, Helena Sjöblom, misstänkte herpes, som de båda hade drabbats av i yngre år.

Tre läkare vid Falu lasarett gav de oroliga föräldrarna samma besked: Det var osannolikt att det handlade om herpesblåsor.

Ella blev allt svagare och fick feber, kramper och behövde hjälp med andningen. Föräldraparet fortsatte att undra om det inte var herpesblåsor som Ella hade i pannan. Ett ryggmärgsprov togs men misslyckades.

Först under julen slog en jourhavande läkare larm efter att ha läst Ellas journal. Det var herpes. Viruset hade lett till hjärnhinneinflammation och hjärnblödningar.

I dag är Ella 1,5 år. Hon visar inga tecken på synförmåga, är stel i musklerna och drabbas ofta av infektioner. Ella har ännu inte fått en riktig diagnos, men misstankar finns om stor cp-skada och gravt nedsatt syn.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd skriver i sitt beslut: "Av utredningen framgår således att diagnosen av herpesinfektionen hos Ella försenades sju till åtta dygn och därmed den antivirala behandlingen. Det var olyckligt att så skedde och kan ha medfört att Ellas funktionshinder har blivit mer uttalat än vad det annars skulle ha blivit. En granskning av händelseförloppet den 16-25 december 2002 och de anmälda läkarnas bedömningar leder dock till slutsatsen att misstanken om herpesinfektion var så liten att förseningen av diagnosen inte kan medföra disciplinpåföljd."

CHRISTIAN FERRERA

Mer läsning

Annons