Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Några få vill sota själva "Rent ut sagt så är det ett skitigt jobb"

Annons

Endast fem personer i Borlänge har hittills ansökt om att själva få sköta sin sotning.

- Vi förväntade oss väl inte att det skulle bli så stor efterfrågan, säger brandinspektör Lars Sjöberg på räddningstjänsten Dala Mitt.

Totalt 17 ansökningar har gjorts i Dala Mitt. Fem från Borlänge, tolv från Falun och inga från Säter.

Sjöberg förklarar det med att sotningen innebär ett stort eget åtagande. Förutom att ansöka aktivt måste sökanden även gå en utbildning och påvisa kunskaper.

Dessutom måste man köpa utrustningen och sedan gå upp på taket själv för att rengöra. Slutligen ska även sotningen dokumenteras.

- Vi tror att det är de som är väldigt engagerade i sin egen uppvärmning som har sökt. Det är inte vem som helst. Rent ut sagt så är det ett skitigt jobb, säger Sjöberg.

Även de som redan skickat in en ansökan får lov att vänta på tillstånd ett bra tag till. Räddningstjänsten Dala Mitt har ännu inte fått en formell förfrågan från kommunerna om att handha sotningstillstånden, även om de sannolikt kommer få det.

Det går att lämna in en ansökan, men de kommer inte behandlas förrän i början på nästa år.

Det är inte heller klart hur den obligatoriska utbildningen ska organiseras. Ett alternativ är att förlägga utbildningen till Bysjöns övningsområde. Ett annat alternativ är att låta de sökande göra utbildningen i Leksand.

- Så länge det här inte är klart gäller den gamla sotningsfristen, poängterar Lars Sjöberg.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons