Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Något stort var på gång

Annons

I PM9, den maskin som nu ska avvecklas, tillverkas tidningspapper och tre förbättrade kvaliteter. Den byggdes 1956, byggdes om 1978 och genomgick ytterligare en förbättring 1982. Nu har den snart tjänat ut.

- Det har varit mycket prat om vi skulle få någon stor investering. Några har väl trott på en PM12 och andra har gissat på andra investeringar. Men vi har ju kört in så mycket pengar att det känns bra att vi får det här tillbaka, säger Selin, som började på KP 1979.

Han har egentligen inte tid att syssla med något så improduktivt som att prata med pressen. När tidningen hälsar på står PM9 stilla och produktionsstoppen kostar 50 000-100 000 kronor i timmen.

Operatörerna på PM9 räknar med att maskinen, som gör 1 000 meter 6,3 meter brett papper i minuten, ska ersättas med en PM12 som gör upp mot 2 000 meter 10 meter brett papper i minuten.

- Vi fick förtroendet än en gång. Det kunde hamnat i Kina eller nå't.

Ronny Svensson, som är reparatör på Underhåll/Mek, sysslar i det dagliga med att renovera vad som gått sönder och skicka det till förrådet för att bli reservmaterial. Han har jobbat på KP i 27 år och var 17 år när han började.

Han trivs i Borlänge och han trivs med jobbet. Investeringen ska leda till bättre arbetsmiljö runt den nya maskinen, hoppas han.

- Det här betyder mycket för hela samhället. Tänk, alla firmor som ska hit och bygga. De måste ju bo någonstans. Det är bra för hotellen. Det blir ett uppsving i hela kommunen.

Arne Thorslund, 64, Smedsbo, kommer att ha gått i pension när PM12 förhoppningsvis rullar igång, efter 43 år. Han tycker bra om sitt jobb på TMP. Tidigare jobbade han i KP:s granmassafabrik med en halvkemisk process. Den lades ned av miljöskäl på 1980-talet.

- Nästan ett år har det pratats om det här. Det är väl som "Staffen" säger att när allt är betalt då är det kört. Man måste alltid satsa för framtiden.

Ordföranden för Pappers avdelning 50, Sonny Waern, och vice ordföranden Anders Pettersson, välkomnar investeringsplanerna.

- Det är ett förprojekt. Vi tar en sak i taget. Men visst ser det bra ut. Jobben här skulle vara tryggade en 30-40 år, säger Pettersson.

Mer läsning

Annons