Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Något måste göras nu"

Annons

Som tidningen tidigare har berättat har rekordmånga barn behov av särskilt stöd i Vansbro kommun, men förskolans barngrupper är stora och personalstyrkan liten. Vidare visar färsk statistik från Skolverket att niondeklassarna i Vansbro tillhör de som har sämst betyg i hela landet.

- Det är oerhört viktigt att man gör tidiga insatser och ger extra stöd till de barn som behöver det. Och det gäller att vi inte bara pratar utan att någonting verkligen görs, säger Elisabeth Lindén Brandt.

Under måndagens kommunfullmäktige talade Lindén Brandt om genombrottsmetoden, att ändra lärarnas arbetsmetoder och att sätta upp individuella planer för varje barn.

- Det tycker jag att kommunstyrelsen skulle ta tag i snarast, sade hon.

Gunnar Magnusson menar att politikerna jobbar mycket med att barnen ska få ett ökat stöd när de är små där ett första steg är att komma ned till högst sex barn per vuxen i förskolan. Till detta fick förskolan också extra pengar när budgeten för 2006 antogs.

Vänsterns Anders Gyllenvåg påpekade att individ- och familjeomsorgen planerar att starta så kallade Linusgrupper efter årsskiftet. Modellen handlar om att ge särskilt stöd till barn med missbrukande föräldrar.

-Vi ska dessutom satsa extra resurser på barn med lässvårigheter. Men jag tycker att det är oerhört frustrerande att Vansbro kommun får alla dessa dåliga resultat. Hur mycket kan egentligen vi som politiker göra åt problemen och hur mycket beror på samhället i stort? frågade sig Uwe Weigel, något som gjorde Per Månsson, ordförande i barn- och utbildningsutskottet, upprörd.

- Det är inte så att vi står helt handfallna. Vi har exempelvis inlett ett samarbete med pedagogiska institutionen vid Stockholms universitet för att förbättra skolorna i kommunen. Sedan kan det också vara så att vi är bättre än andra kommuner på att upptäcka problemen, försvarade sig Månsson.

Trots en hel del diskussioner var i alla fall politikerna ense om att något måste göras åt situationen i Vansbro kommuns förskolor och grundskolor. Frågan är vad.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons