Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Något för många att ta efter

Annons

Det var Kerstin-Maria Stalin och Mona Jönsson som båda sitter i socialutskottet för miljöpartiet.

I Älvdalen fick de träffa bland andra kommunalrådet Myr Herbert Halvarsson, personalutvecklare Mats Forsberg, folkhälsoplanerare Pege Andersson och socialchefen Monica Schröder.

I Älvdalen fick de veta att kommunen under fjolåret minskade antalet sjukdagar per anställd och år från 24 till 23,1.

Det kan verka som en liten minskning, men betyder för kommunen cirka 1 000 sjukdagar färre. Det betyder också cirka 400 000 kronor i direkta minskningar av kostnader. Samt lika mycket till eftersom man slipper motsvarande kostnader för vikarier.

I augusti i fjol hade kommunen 72 långtidssjukskrivna. Första januari i år var antalet 55, men av dem jobbade hela 37 deltid.

- Målet är, säger pesonalutvecklare Mats Forsberg, att alla långtidssjukskrivna ska jobba åtminstone en del, så att de inte tappar kontakten med arbetsplatsen.

Vad man gjort i kommunen, som nu börjar bli intressant även i Stockholm, är att man följer de lagar och bestämmelser som finns. Läkaren från vårdcentralen kontaktar arbetsgivaren på ett tidigt stadium, man ser till att alla anställda kan ta ut sin semester och inte behöver jobba så mycket övertid. Detta eftersom man hade upptäckt att det var chefer och de som senare blev långtidssjukskrivna som oftast inte tagit ut sin lagstadgade semester. Det var också samma personer som jobbade mest övertid och nu har man minimerat övertidsuttaget. Man minskade också möjligheterna att spara flextid och ta ut långledigt.

Riksdagsledamöterna var mäkta imponerade eftersom långtidssjukskrivningarna är ett ökande problem i landet i övrigt, men i Älvdalen har man lyckats vända trenden.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons