Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Något fler brott i Mora i år

Annons

Efter en stark nedgång av antalet anmälda brott första halvåret i fjol, jämfört med tidigare år, har nu kurvan vänt tillbaka igen.

799 brott anmäldes begångna i Mora kommun mellan första januari och sista juni i år. Motsvarande siffra förra året var 751 brott. Ändå är siffran klart lägre än de över 900 brott som anmäldes samma period 2003 och 2004.

Morapolisen har det senaste året fortsatt med spaning och störning för att försöka komma åt vaneförbrytare, som återfaller i brottslighet om och om igen. Det kan handla om att göra återkommande fordonskontroller eller ta in personer för urinprov för att visa att de är under uppsikt.

Hans Nylund, utredningschef vid Morapolisen, anser att det är viktigt att lägga tid på platsundersökningar för att hitta teknisk bevisning. Härvan med de två män som tillsammans åtalades på 18 åtalspunkter, bland annat stölder av stora mängder diesel, som tidningen skrev om för en vecka sedan, kunde nystas upp genom tekniska bevis.

- Efter ett erkännande brukar vi också få fram tidigare brott, säger Nylund.

Förutom stölder och tillgrepp av fordon är narkotikan fortfarande ett allvarligt problem i Mora kommun.

- Vi måste med alla medel stoppa rekryteringen. Men där måste vi ha hjälp av alla andra, av skolor och sociala myndigheter, säger Nylund.

Han berättar att polisen har tips och information om drogmissbruk i kommunen, men att informationen måste bearbetas, och att det gäller att ta missbrukare eller försäljare av droger på bar gärning, påverkade eller vid en försäljning.

- Jag ser ingen ljusning. Indikationer tyder på att det rekryteras nya, säger han.

DAN HAVEMOSE

Mer läsning

Annons