Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Något bättre ekonomi än väntat

Annons

Tidigt i våras blev det stor oro i politikerleden. Socialnämnden aviserade ett befarat underskott på 60 miljoner kronor och skolan på 17 miljoner kronor.

För kommunens totala ekonomi skulle det medföra ett underskott på 40 miljoner kronor i stället för ett budgeterat överskott på 19 miljoner kronor.

Goda råd var dyra. Kommunledningen beslutade att socialnämnden skulle spara in 25 miljoner kronor av sitt underskott samtidigt som den fick 35 miljoner extra för att klara av det mesta av resterande underskott. Och skolan skulle spara tio miljoner. Övriga nämnder och styrelser skulle spara 1,5 procent av sina nettokostnader.

Åtgärderna har haft viss effekt. Den prognos som gjordes vid halvårsskiftet pekar nu på ett totalt underskott på 6,1 miljoner kronor.

Men den återhämtningen beror ändå till största delen återigen på yttre gynnsamma omständigheter.

Skatteintäkterna blir 18,5 miljoner kronor mer än väntat. Kommunen får också 9,5 oväntade miljoner kronor av staten. Det är ett sysselsättningsstöd på en procent av lönekostnaderna. Lägre investeringsvolym och därmed också lägre räntekostnader bidrar till att stärka ekonomin.

Men ser man till själva verksamheten är det fortfarande röda siffror här och där. Kommunstyrelsen och dess förvaltningar går med 6,1 miljoner kronor i underskott.

3,9 miljoner av det beror på att kostnaderna för friskolorna är högre än budgeterat. Orsaken är bland annat att fler elever väljer friskola samtidigt som kommunens ersättning till friskolorna blev högre än väntat.

Totalt uppgår därmed kostnaderna för friskolorna till 29,1 miljoner kronor. Det enda skolstyrelsen tror sig kunna spara in på att fler gymnasieelever väljer friskola är 1,1 miljon kronor på marginalkostnaderna.

Skolans eget underskott pekar på 3,8 miljoner kronor och socialnämndens på 3,7 miljoner kronor.

Nu återstår att se hur politikerna reagerar. Låter de sig nöja med prognosens totalminus på 6,1 miljoner kronor och hoppas att det i slutet ändå blir ett plus? Eller ska de begära mer sparande för att uppnå den ekonomiska balans regeringen kräver. Blir slutresultatet ett minus måste det ändå sparas in under nästa eller det därpå följande året.

Mer läsning

Annons