Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Något att ta över på riksnivå"

Annons

Att Mora kommuns två största politiska partier, centerpartiet och socialdemokraterna nu bildat "regering", tycker Bernt Persson (s) är "jättebra".

- Det här är ett steg ifrån blockpolitiken, som visar att vi socialdemokrater i Mora är mycket vidsyntare än på riksnivå. Att samarbeta med mittenpartierna vore något att ta efter också för regeringen, för landets bästa, säger Persson.

Bernt Persson anser att (c)-(s)- samarbetet i Mora speglar det senaste valresultatet bättre än det tidigare borgerliga samarbetet.

- De stora förlorarna i kommunvalet i Mora var ju folkpartiet, kristdemokraterna och moderaterna. Nu försvinner de som rimligtvis skulle ha gått redan efter förra valet, säger Bernt Persson.

Själv har han nu, efter att stundtals ha varit en av oppositionens argaste kritiker mot centerstyret, ingått koalition med samma parti. Är det så lätt att "sälja sin själ" för lite mera makt?

- Men det var ju min roll då, som opposition. Nu får jag själv vara med och forma politiken. Även om vi haft lite olika åsikter tidigare, så har vi haft det med glimten i ögat. Så långt ifrån varandra är vi inte på lokal nivå. Jag tror mycket väl att vi kan samarbeta och personkemin stämmer bra mellan oss, säger Bernt Persson.

- De (centern) har många nya i politiken som kommer med nya, friska idéer. Vi socialdemokrater har en enorm politisk erfarenhet. Nu kommer den erfarenheten in i systemet och tillsammans kan vi göra bra saker, tror Bernt Persson.

Exempelvis vill han medverka till att politiken i Mora blir mera "hel" igen.

- Vi måste få en samlad politik, där de olika nämndernas ordförander inte för egna "krig" mot kommunstyrelsen och ser denna som sin motpart, säger Bernt Persson med adress socialnämnen och kulturnämnden.

Gösta Frost, socialdemokraternas första namn och tidigare kommunalråd, kan inte dölja att han inte är lika entusiastisk som sin partibroder. När vi ber honom kommentera den nya koalitionen, säger han lite försiktigt:

- Det kan bli bra om det blir ordning och reda.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons