Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Någon förståndig har lagt sig i..."

Annons

Det rasslade till litet i telefonnätet, när deäldres mathållning varit på tal.

- Inte kan det vara braatt sända den färdiga maten tio mil, säger en röst. Ämnet är angeläget.

I allt det här resonemanget glömmer mantydligen en viktig sak: Det är den äldre människan somär kunden. Äldre människor ska inte "buntas ihop".De ska inte bestämma allt men givetvis ska de vara med och yttra sigoch inte få matsedel i efterskott. Så att säga.

Kvinnan i telefonen kommer ihåg, när vi hade hemsamariter, som kom till gården och lagade maten. Det blev gott att äta.

En och annan erinrar om att vi har tillgång till halvfabrikat nu. Och helfabrikat. Ja. Ja. Men. Hemlagat är alltid godast. Och ingen är glad över förkokta grönsaker.

I det här resonemanget om varm eller kall mat. och mikrougnar, "många gamla blir stela i fingrarna, bara de hör ordet", kommer vi också in på dikstriktssköterskansbetydelse på landsbygden. Det är tjänster som landstinget gärna vill flytta på, dra in.

Distriktssköterskan betyder så mycket mera än att ta blodtryck eller blåsa på sår, hon personifierar tryggheten. Och det, ja detmina vänner, betyder långt mer en ett plåster och en blodtrycksmanschett.

Från högsta politiska ledning har utgått ett påbud om att apoteken ska servera en billigare medicin om sådan finns i förhållande till det utskrivna receptet. Våra mediciner kostar samhället för mycket, slås det fast.

Alla statuter ska förstås behandlas med förstånd.

Det är så att fru G inte kan hämta sin medicin själv och måste ha hjälp. Hon gör i ordning en påse till hemhjälpen med recept och pengar. Och hemhjälpen kommer tillbaka med påse och recept och medicin. Men inte den medicin fru Gvill ha, utan en annan "likvärdig".Visst, hon får den vanliga mot extra betalning. men det är väl inte meningen med våra medicinreformer. Och hur ska kunden kunna avgöra?

På det yttersta av dessa dagar har ärendet uppmärksammats på högre ort. Alla tålkanske inte den billigaste medicinen, allt ska återprövas.

Apropå mediciner och apotek. TV 4 har haft en liten reklamsnutt som manar oss att inte köpa på oss så mycketpiller. (Det är bland andra Dalarnas landsting som manar).

Vi ser en äldre man (ingen liten nätt gumma den här gången) som öppnar en garderobsdörr och visar hyllor från golv till tak med all världens medicinska härligheter. Han säger att hanhar det väl beställt och får strax motsvar från en röst, som säger att gamle herr Andersson han ska minsann vädja till sin läkare att vid nytt läkemedel skriva ut en provförpackning. till att börja med. För att se om medicinen passar. Patienten ska komma med goda och välmenande råd till sin doktor med andra ord.

Bara en liten enkel och billig fråga till landstinget, som är med i propagandan: Vore det inte enklare att vändasig direkt till läkarna utan att patienten ska behöva lägga sig i?

Jag har sett det där inslaget två gånger: Andra gången var den där anmodan om patientvädjan borta. Någon förståndig människa har kanske lagt sig i.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons