Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myten om EU

Annons

De missriktade påståendena är de om parlamentsflytten, lönerna och språkproblemen. EU är en sammanslutning av ett antal nationalstater och i dessa fall är det inte samarbetet som skapar problem utan bristen på samarbete. Att parlamentet "flyttar" mellan Bryssel och Strasbourg är en historisk nationalistisk kvarleva.

En definitiv flytt skulle innebära uppoffringar av endera Frankrike eller Belgien, för EU:s gemensamma bästa. Lönerna till EU-parlamentarikerna bygger på en kontinentaleuropeisk tradition där politiskt arbete verkar värderas högre i länder som Tyskland och Frankrike än i Sverige. Att det finns många språk inom EU kan heller knappast klandras unionen som sådan. Mig veterligen är det inte i Bryssel som engelska, tyska och tjeckiska vuxit fram.

De felaktiga påståendena handlar om strukturfonderna som anledning till Bengtsfors elände, en EU-skeptisk befolkning och EU:s snara övertagande av svenska naturtillgångar. Det sades i medierna att Lear Corporation var på jakt efter EU-bidrag när de flyttade tillverkningen av bilsäten från Bengtsfors. De skulle bygga en ny fabrik i Portugal i stället hette det.

I efterhand vet vi att tillverkningen inte flyttade till Portugal. Ett av problemen var nämligen att tillverkningen i Bengtsfors låg för långt från Göteborg och Volvo till vilka Lear levererade bilstolar.

Eftersom Portugal ligger rätt långt från Göteborg lades tillverkningen i Trollhättan i stället (Edström/Wass, Handelshögskolan Göteborg, 2002).

Det är Bengt Fagerbergs övertygelse att en majoritet av människorna i Sverige och övriga EU är tveksamma till minskat nationellt inflytande. Flera gånger per år genomförs något som kallas Eurobarometern bland oss européer.

En av frågorna handlar om hur vi ställer oss till den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (GUSP). En självständig utrikespolitik brukar allmänt ses som en central del av självbestämmandet i en nation. Är då vi som befolkning i allmänhet negativa till detta?

Tvärt om, i september år 2003 var 67 procent av oss positiva till detta (Eurobarometer 60 Europeiska kommissionen). Även i Sverige var en majoritet av de tillfrågade positiva till GUSP, 48 procent, att jämföra med de 41 procent som var negativa.

Att EU skulle önska överta de svenska naturresurserna måste snarast betecknas som en myt. Förvisso bedriver EU en aktiv politik inom området hållbar utveckling, vilket innefattar ett sparsamt utnyttjande av naturresurserna i Europa, men därifrån är steget långt till ett övertagande av skog, malm och vatten. Snarare handlar det här om att hindra mindre nogräknade företag från att överutnyttja det som tillkommer oss alla.

Det finns nu endast ett av Fagerbergs problem kvar att behandla: Nykterhetsförespråkarnas missnöje med stora tullfria ransoner som förs in i Sverige. Eftersom Fagerberg är den av oss som tycker att EU i första hand ska vara en frihandelsorganisation borde emellertid denna fråga vara hans bord.

Mattias Norling är uppvuxen och bosatt i Falun. Han arbetar vid Dalarnas Forskningsråd och läser statsvetenskap vid Uppsala universitet.

MATTIAS NORLING

Mer läsning

Annons