Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mysig månskenstur utan måne

Annons

Lena Halvarsson myste.

Med långfärdsskridskorna i handen, en varm mössa på huvudet och ett leende på läpparna, tog hon de sista stegen ner mot Bysjöns upplysta is.

- Det är väldigt mysigt. Synd att det inte är någon måne bara, sade hon och sneglade upp mot den mörka himlen.

För andra året i rad var hon på plats när Sportalliansen som ny arrangör stod som värdar för månskensturen. I år var förhållandena annorlunda än tidigare - troligen tack vare den milda vintern.

Isen har inte varit tjock nog för att köra tunga plogbilar på, så de ansvariga fick göra en hel del av arbetet för hand.

- Det är så mycket sprickor längre ut, så vi kunde bara göra en bana. Det är inte så att man trillar igenom, men det blir blött när vattnet sipprar upp, berättade Solveig Bodare.

Hon representerade för dagen Grangärdebygdens cykelklubb, en av de fyra i Sportalliansen som fått ta över skridskoaktiviteterna på Bysjön.

Hon tippade att de flesta väljer skridskor som fortskaffningsmedel, även om sparkstötting och promenad var andra alternativ.

- Det är hög mysfaktor. Många vill bara gå ut och gå.

Bysjön och kanske särskilt tävlingen Jernrännet har gjort Grangärdebygdens invånare till skridskofantomer. Enligt Solveig Bodare är det allt färre som hyr skridskor, eftersom allt fler köper egna.

- Det går lite fort och dessutom är det bra motion, förklarade Lena Halvarsson.

- Dessutom är det roligt att träffa folk när man stannar emellanåt.

Månturen kan också ses som ett första prov på om den nybildade alliansen skulle hålla. Svaret blev ett rungande ja, med flera entusiastiska funktionärer på plats.

- Det är lättare att hitta folk som ställer upp och att hitta material.

Dessutom kan vi hälsa på i varandras klubbstugor. Det är en fin samvaro, sade Solveig Bodare.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons