Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Myrorna" lovar bättring - igen

Annons

I flera månader har NLT fått samtal från upprörda Ludvikabor angående hur Myrorna sköter klädbehållarna. Det har förefallit som att behållarna under trycket från allt för många klädpåsar gått sönder.

Följden har blivit att kläder rasat ur behållarna och sedan spritts runt behållarna.

Nu förklarar Urban Bolin att orsaken inte är överfulla behållare. Det handlar i stället om återkommande inbrott och skadegörelse.

- Vi har haft väldigt stora problem med åverkan på våra 35 behållare i Ludvika kommun. Det har varit lätt att böja upp luckan och ställa den bredvid, säger Bolin.

Eftersom behållarna varit öppna kan man utgå från att det skett en hel del stölder?

- Det vet jag inte.

Varför skulle man annars bryta upp behållarna?

- Ja, det kan man fråga sig, svarar Urban Bolin.

Runt om i landet har Myrorna omkring 1 000 behållare. Behållarna har olika konstruktioner och det är på få platser i landet, om ens någon, som det varit lika stora bekymmer som i Ludvika, enligt Bolin.

- Vi har behållare uppställda i Smedjebacken och där har det inte alls varit samma problem med uppbrutna behållare.

Myrorna får in ungefär 7 000 ton kläder per år och Urban Bolin förmodar att om man nu får ordning på tingen i Ludvika så ska det enbart i dessa 35 behållare lämnas 35-40 ton kläder varje år.

Behållarna i Ludvika avses tömmas någon gång i veckan. Kläderna körs till Myrornas centrallager i Stockholm där persedlarna sorteras.

Cirka 15 procent säljs sedan i Myrornas butiker i Sverige medan resten säljs utomlands, bland annat till Tunisien och Ryssland. I dessa länder ställer befolkningen inte lika höga krav på kvalité som svenskarna gör.

Ungefär tio procent av det som samlats in är dock i sådant skick att det inte går att sälja som begagnade kläder. Kläder med stor andel bomullsmaterial kan dock omvandlas till putstrasor och sedan säljas till industrin.

Myrornas verksamhet gav i fjol ett överskott på omkring 15,5 miljoner kronor. De pengarna tar ägaren Frälsningsarmén hand om och använder i sin hjälpverksamhet.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons