Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myndigheters godtycke

Annons

Tv-programmen "Uppdrag granskning" och "Kalla fakta" öppnar dörrarna för människor som drabbats av myndigheters behandling.

Lena i Jönköping är ett exempel. Hon drabbades av både försäkringskassans och arbetsförmedlingens "regler". Nog måste väl dessa regler vara felaktiga eftersom man efter programmets slut kunde meddela att försäkringskassan beslutat att Lena kommer att få sjukpenning för första halvåret 2006 och sjukersättning eller förtidspension fram till och med 2007.

Försäkringskassans chef i Jön-köping försvarade försäkrings-kassans behandling av Lenas ärende med att man måste följa lagen. Men ändrades lagen helt plötsligt när programmet sändes i tv?

Börje som behövde ett ID-kort hade svårigheter att komma till Svensk Kassaservice personligen. Hans fru frågade om någon av personalen kunde komma ut till en taxi för att se att det var Börje som satt där. "Nej, det kan vi inte. Vi är bara två här, så det går inte."

En medarbetare på "Uppdrag granskning" gjorde flera försök att lösa problemet på ett tillfreds- ställande sätt. Det var svårt, men så småningom fick han låna en rull-stol och körde Börje till Svensk Kassaservice och ansökan om ID-kort in lämnades.

När nu televisionen var inkopplad blev händelseförloppet ett annat. För att Börje skulle slippa infinna sig på Svensk Kassaservice en gång till för att hämta ut sitt ID-kort kom en medarbetare från Svensk Kassaservice hem till honom med kortet.

Men tv-journalisterna kan ju inte hjälpa alla som blir felbehandlade. Något måste göras för att utsatta människor ska slippa behandlas så godtyckligt.

HENNY OLDENBURG

Mer läsning

Annons