Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myndigheterna ska inte begränsa konsumentens val

Annons

Konkurrensverket vill ge konsumenterna lägre matpriser genom att luckra upp det planekonomiska systemet som råder på många håll. Matprisnivån i svenska butiker är betydligt högre än ute i Europa, det vet vi.

Det beror på en rad faktorer, som till exempel att utländska kedjor andelsmässigt säljer fler egna varumärken än svenska. Det mest frapperande i det här sammanhanget, och det om något, är verkligen en demokratisk fråga - ska myndigheternas uppgift vara att begränsa valfriheten för den enskilde konsumenten?

Landsbygdens attraktionskraft faller ofta på hög kommunalskatt och dyra levnadsomkostnader. De lokala producenterna har ett så starkt "varumärke" i sig, att de i det långa loppet och i takt med den ökande medvetenheten kommer att bli vinnare. "Lokalproducerat" är ett starkt argument för allt fler konsumenter.

Ett lysande exempel på bristande konkurrens inom dagligvaruhandeln är kommunerna Gagnef, Leksand och Rättvik. Här finns ingen lågprishandel alls, och kommunerna har hittills motarbetat alla försök till etablering. Det är ju givetvis med de lokala köpmännens goda minne. I dagsläget står köpmännen på nämnda orter inför ett svårt dilemma - att acceptera den i ett europeiskt perspektiv, logiska utvecklingen av skärpt konkurrens på ort och ställe, eller att emotse en accelererande export av köpkraften till storsatsande Falun-Borlänge.

Vad exporten av konsumtion till länets större tätorter får för konsekvenser på sikt för miljön, livskvaliteten och helheten i vardagslivet i Gagnef, Leksand och Rättvik skulle vara intressant att veta.

Glesbygdsverket har också reagerat mot centraliserad handel av den typ som håller på att växa fram i Falun-Borlänge. Även om jag personligen är emot regleringar på alla nivåer, så ger ändå Glesbygdsverkets farhågor en viss öppning för tanken att bygga ett decentraliserat köpcentrum i till exempel Insjön med Clas Ohlson som dragare. Falun-Borlänge kalkylerar med att ta andelar av konsumtionen i hela regionen. Det kommer sannolikt att lyckas om vi inte gör något åt situationen snabbt.

Däremot har Ronny Svensson rätt i att staten, genom att skapa en målmedveten infrastruktur som minskar skillnaderna mellan stad och landsbygd kan, vara ett medel för att få hela Sverige att leva.

JIMMY KARLSSON

Mer läsning

Annons