Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myndighet vill ha starkare lagstiftning om 3G-master

Annons

Protester mot master för mobiltelefoni reses lite varstans i landet. En fråga allmänheten ofta ställer sig är varför inte olika operatörer kan samarbeta och montera sin utrustning på en och samma mast istället för att resa flera master i ett begränsat geografiskt område.

Enhetschef Hans Brändström, Post- och Telestyrelsen, säger att de är medvetna om problemen.

- Vi har märkt att gamla etablerade operatörer på det här sättet försöker stänga ute nytillkommande, även om de skulle tjäna hyrespengar på att släppa in dem på sin egen mast, säger Brändström.

Han tillägger att Post- och Telestyrelsen idag har begränsade möjligheter att tvinga operatörerna samarbeta i större utsträckning.

- Därför har vi vänt oss till regeringen och begärt en starkare lagstiftning på det här området.

Nu är det osannolikt att lagstiftningen hinner skärpas innan pågående utbyggnad av 3G-nätet fullbordats. Egentligen skulle det ha varit fullt utbyggt vid senaste årsskiftet, utbyggt så att 99 procent av Sveriges invånare haft 3G-täckning.

Enligt Hans Brändström ligger utbyggnaden idag på 65-75 procents täckning.

Kan det bli fråga om sanktioner till operatörer som ej håller den avtalade utbyggnadstiden?

- Vi kommer att begära in förklaringar från dem som inte hållit den avtalade tiden för att sedan, på basis av svaren, göra en bedömning, säger Hans Brändström.

Det ska tilläggas att tidningens förfrågan till Post- och Telestyrelsen gjorts med anledning av att en mast planeras att resas i ett kulturområde i Landbobyn. Mot detta protesterar byborna.

Bara 400 meter från den planerade masten har byggnadslov redan beviljats för en mast som ska resas av en annan operatör och byborna har svårt att förstå varför det inte går att samsas om en mast enär det inte föreligger några tekniska problem. Däremot kostar det cirka en miljon kronor att resa en mast, kostnader som sedan ska tas igen från abonnenterna.

Tipspromenad

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons