Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggsvärm spred glädje

Annons

Det började som en idé från Jan-Erik Jäderblom, en av medlemmarna i Sällskapet Norrlänningarna i Halland. En revy skulle skrivas och med den skulle sällskapets medlemmar resa längs Inlandsbanan ända upp till banans slut. Detta var i oktober och under den gångna vintern har arbetet med revyn fortskridit.

Sällskapet Norrlänningarna i Halland är en sammanslutning av människor som bor i Halland där alla på något sätt har anknytning till Norrland. I år firas sällskapets 60-årsjubileum.

- Många av oss är utvandrade från Norrland, andra har släktband och några har bara bott där under en tid, säger ordföranden Ulla Isaksson.

Det hör absolut inte till vanligheterna att sällskapet gör revyer. Innan gårdagens officiella premiär hade ingen av de medverkande tidigare stått på scen i revy eller teatersammanhang.

- Vi är totala amatörer, som brinner av spelglädje säger Bibbi Blomqvist, en av de 37 aktörerna.

Med sig på sin resa längs Inlandsbanan har de också åttamannaorkestern Dragkrokarna och gruppen Fibrotanterna som har egna partier i den föreställningen. Namnet Myggsvärmen är valt med omsorg och vad kan bättre symbolisera revyns norrländska innehåll.

- Vi har spunnit mycket på de fördomar som handlar om Norrland, säger Bibbi Blomqvist.

Förutom myggen finns även kvinnobussar till Pajala och nedskärningar på BB med som mer aktuella inslag. Och allt är skapat av medlemmarna själva, från manus till dekor. Resan längs Inlandsbanan innebär inte bara revyföreställningar på tio platser. Målet är att på olika sätt sprida glädje till resenärer och ortsbor längs banan. I Vansbro gjordes två framträdanden på Bäckaskog och Söderåsen där allsång och historieberättande gladde de äldre. Förutom besök på äldreboenden finns det också ett speciellt allsångshäfte anpassat till engelska och tyska besökare på tågen och bussarna. Nästa stopp blir Porjus så det finns gott om restid.

- Vi hade en liten spontanföreställning på perrongen i Kristinehamn innan vi åkte hit. Vi har alltid instrumenten redo, säger Ulla Isaksson.

Kamratandan och skrattet följer med under hela resan, från de äldsta till de yngsta är målet att alla ska ha lika roligt.

Bibbi Blomqvist sammanfattar responsen från publiken de hittills mött.

- Vi ger någonting från oss själva och får otroligt mycket uppskattning tillbaka.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons