Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket viktiga siffror

Annons

Man behöver inte vara så stor kännare av valvindar för att förstå att Alf Johansson, Ingalill Persson och övriga i vänsteralliansen i Landstinget Dalarna ligger bakom sossarnas opinionsras i Dalarna. Statistiska Centralbyrån (SCB) har nyligen presenterat lokala siffror för Dalarna.

Sossarna har gått har gått från 51,5 procent 2004 till drygt 41 procent november 2005. Det kan man kalla ras. Men med den politik sossarna för i landstinget så kan det bara bli så här.

Moderaterna i Dalarna har fått nya rekordsiffror. De går från 16,2 i november 2004 till rekordsiffran 22,6 nu.

Minus är det för centern och kristdemokraterna som inte heller här i Dalarna klarar sig över den spärr som finns för att ta sig in i riksdagen. Vänstern (som också finns vid landstingets köttgrytor) noterar också ett rejält ras, från 8,1 till 4,8. Även där kan nog den förda landstingspolitiken vara det som avgör folks förtroende.

Ser vi på siffror från maj 2002 till i dag har moderaterna i Dalarna ökat från från 8,2 till rekordsiffran 22,5. Centern har då legat helt stilla kring åtta procent. Sossarna har gått från 56,6 till 41,9 och vänstern från 8,8 till 4,8. Det är siffror som säger allt.

Felmarginaler finns alltid i olika mätningar. Men SCB ska man alltid ta på allvar. Den är den statliga mätinstitutionen.

ERIC AF WETTERSTEDT RÄTTSKÄMPE, LEKSAND

Mer läsning

Annons