Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mycket var bättre förr"

Annons

Vad tycker ni om dagens ungdomar, rent allmänt?

- Vi känner inte så många, men jag tycker att de flesta verkar trevliga, säger Inga.

Hon berättar att ungdomarna verkar öppnare och kaxigare nu, förr var man artigare och hade mer respekt, särskilt gentemot de äldre.

- Det är råare klimat mellan ungdomarna nu, fortsätter Olle. Mobbning och sådant förekom inte när vi var unga, och saker som till exempel haschet på Västra skulle aldrig kunnat förekomma då.

Ungdomars kläder då? Vad tycker ni om dem?

- Kläderna är mer funktionella nu, jag tycker att ungdomar är bättre klädda nu än förr, säger Inga, och Olle undrar varför alla måste ha kedjor hängande överallt (nyckelkedjor, UNGs anm.)

Inga berättar att väldigt få sminkade sig när hon var ung, det började först efter konfirmationen. Konfirmationen var som ett steg in i vuxenvärlden, då fick man ta mer ansvar och, i större grad välja själv hur man ville se ut.

Inga växte upp i Småland med familj och syskon. Hon säger att Astrid Lindgrens beskrivningar av småländska barndomar stämmer ganska väl in på hennes. Hon gick i söndagsskola och från första klass gick hon även i kyrkan.

Olle växte upp på olika platser i Falun. Hans familj bestod av sju personer som bodde i två rum och kök. Fritiden ägnades för Inga och Olle åt lek och sport utomhus när vädret tillät, eller till exempel frågesport inomhus när läxorna var klara.

- Ungdomar i dag är ju långt ifrån lika aktiva som vi var, jag hade socialt sett en mycket stimulerande barndom, i och med att barnen alltid gjorde saker tillsammans.Tv och datorer fanns ju inte, konstaterar Olle.

Vad lyssnade ni på för musik då?

- Radio och grammofon, mest, berättar Inga.

Olle berättar att han var speciellt förtjust i "Tore Erlings orkester" när han var i tonåren.

- I senare tonåren var man ofta ute på dans, fortsätter han.

Inga och Olle minns sina barndomar som lyckliga.

- Vi hade det bättre, fast vi hade det sämre, säger Olle. Det sociala livet var bättre, familjerna höll ihop mer, men den materiella tryggheten var inte lika stor som nu.

DISA KOHLSTRÖM

Mer läsning

Annons